Πολλές φορές στη ζωή θεωρούμε δεδομένα κάποια πράγματα. Για παράδειγμα την υγεία μας. Όσοι γεννηθήκαμε τυχεροί, υγιείς δηλαδή, προσπερνάμε σαν σταματημένους εκείνους που δεν είχανε την τύχη με το μέρος τους. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν νοιαζόμαστε. Απλά η ίδια η τροχιά της καθημερινότητας είναι τέτοια που σαν άνεμος κατευθύνει τα φύλλα των δέντρων στη κατεύθυνση που φυσάει χωρίς να ανασηκώνει τα βαρύτερα που μένουν καθηλωμένα στο έδαφος ανήμπορα να ακολουθήσουν. Το καλό όμως υπάρχει και πάντα θα υπάρχει είτε από ανάγκη, είτε από την ίδια την φύση μας και σηκώνει από το έδαφος εκείνους των οποίων η τύχη τους στέρησε κάποια που οι υπόλοιποι θεωρούμε ως δεδομένα. Το θέμα μας είναι ο σύλλογος γονέων κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αναπηρία «Το εργαστήρι».

Εκεί που συμβαίνουν καθημερινά μικρά θαύματα και συμβαίνουν με σχέδιο, οργάνωση, μέθοδο, τεχνογνωσία και πάνω από όλα αγάπη. Διότι, για να κατορθώσει ένας σύλλογος να πιστοποιηθεί και να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα απαιτείται εσωτερική οργάνωση, πολύ πείσμα και γνώσεις. Ο μαραθωνοδρόμος από ένα σημείο και μετά εργάζεται με την δύναμη του πνεύματος και του μυαλού του ξεπερνώντας τα όρια αντοχής του σώματος. Υπέρβαση λέγεται από κάποιους. Υπέρβαση επιθυμούν και στο Εργαστήρι. Προσωπικά νομίζω πως θα καταφέρουν όσα σχεδιάζουν για τους ανθρώπους που φιλοξενούν και ονειρεύονται μαζί τους μια ποιοτική ζωή χωρίς αποκλεισμούς. Μιλήσαμε με την πρόεδρο του συλλόγου κα Μαρία Τουρκοχωρίτη και μάθαμε όσα θέλαμε.

«Ο Σύλλογος μας  ιδρύθηκε το 1978 και διοικείται αποκλειστικά από γονείς παιδιών με νοητική αναπηρία με σκοπό την φροντίδα και την υποστήριξή τους σε ένα προστατευμένο πλαίσιο. Είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αναγνωρισμένος ως «ειδικός φιλανθρωπικός» σύμφωνα με τον νόμο 1111/72. Το  1984 ο Σύλλογος ίδρυσε το Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών Α.μεΑ. «Το Εργαστήρι», μας δήλωσε η κυρία Τουρκοχωρίτη και κατόπιν ζητήσαμε έναν απολογισμό των έως σήμερα επιτευχθέντων στη διάρκεια της 42/χρονης λειτουργίας του Κέντρου. Ο σύλλογος λοιπόν κατάφερε:

1)      Να πιστοποιηθεί από το ΕΟΠΠΕΠ ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2

2)      Να λάβει Ειδική πιστοποίηση Ν.Π.Ι.Δ. ως φορέας παροχής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

3)      Να συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα έχοντας λάβει Διαχειριστική Επάρκεια τύπου Β’, πιστοποίηση ISO 9001  για τις ακόλουθες δραστηριότητες :  προγραμματισμός, υλοποίηση και παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης, απασχόλησης, παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (ΣΥΥ) και προώθησης στην απασχόληση, καθώς και προγραμμάτων ολοκληρωμένων παρεμβάσεων. Παραγωγή και προώθηση προϊόντων ως αποτέλεσμα των παραπάνω προγραμμάτων, σχεδιασμός & υλοποίηση μελετών και προμηθειών  μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, διοίκηση, διαχείριση & υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων

4)      Να λειτουργεί ως Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας σύμφωνα με τις προδιαγραφές των Υπουργικών Αποφάσεων ΦΕΚ 28-9-1993 και ΦΕΚ 789 6/10/1993

5)      Να λειτουργεί 4 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με νοητική αναπηρία

Το Εργαστήρι φρόντισε να ενταχθεί ως μέλος σε κάθε σχεδόν οργανισμό και σύλλογο με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών. Είναι μέλος της : Πανελλήνιας Οργάνωσης Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία ΠΟΣΓΚΑ.μεΑ., της Ένωσης Συλλόγων Ατόμων με Αναπηρία ΕΣΑ.μεΑ. και της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Αναπηρία «Η ΜΕΛΕΔΩΝΗ» , της Ελληνικής Εταιρίας Υποστηριζόμενης  Εργασίας ΕΛ.Ε.ΤΥ.ΠΕ. και του EASPD που αποτελεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο περισσοτέρων από 17.000 ιδιωτικών και δημόσιων φορέων κοινωνικής και υγειονομικής περίθαλψης, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην Ευρώπη, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της ισότητας ευκαιριών και της ένταξης των ατόμων με αναπηρίες μέσω αποτελεσματικών και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.

Σε αυτές τις ιστορίες είναι θεμελιώδες να αναζητήσουμε κάποιες λεπτομέρειες που δείχνουν την εξελεγκτική διαδικασία σε όλο της το μεγαλείο. Μας λέει η κα Τουρκοχωρίτη:

“O φορέας ξεκίνησε τη λειτουργία του απασχολώντας 24 άτομα σε έναν μικρό χώρο που του είχε παραχωρήσει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στο Σκαραμαγκά. Σήμερα στεγάζεται σε μία έκταση 22 στρεμμάτων στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, η οποία παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας. Το Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών ΑμεΑ που καταλαμβάνει έναν χώρο 2.500 τ.μ. ανεγέρθηκε με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη» και του Δήμου Άνω Λιοσίων εγκαινιάστηκε το 2003  πό τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Κωστή Στεφανόπουλο.» Τι όμως παρέχει το Κέντρο; Ο λόγος και πάλι στην πρόεδρο: «Το Κέντρο παρέχει ποικίλες υπηρεσίες (προετοιμασίας για εργασιακή ένταξη, προστατευμένης απασχόλησης, υποστηριζόμενης διαβίωσης, ψυχολογικής στήριξης, κοινωνικοποίησης κ.ά.) σε 100 ενήλικες με νοητική αναπηρία και τις οικογένειές τους και δραστηριοποιείται στους εξής τομείς:

·         Επαγγελματική κατάρτιση

Υλοποιούνται προγράμματα επαγγελματικής προκατάρτισης και κατάρτισης που απευθύνονται σε ενήλικες με νοητική αναπηρία από όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Η υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης χρηματοδοτείται μέσα από πρωτοβουλίες και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  από τους αρμόδιους Εθνικούς μας φορείς και με ίδια μέσα.

·         Απασχόληση

Στο «Εργαστήρι» από το 1984 λειτουργούν άτυπα παραγωγικά εργαστήρια που καλύπτουν τους εξής τομείς:

Ø  Δημιουργική  απασχόληση

Ø  Γενική  Χειροτεχνία

Ø  Κεραμική

Ø  Υφαντική
Ø  Ζυμαρικά

Ø  Αρτοσκευάσματα – Ζαχαροπλαστική

Ø  Catering

Ø  Κηποτεχνίας

Ø  Πλυντήρια – Σιδερωτήρια

Ø  Συσκευασία τυποποίηση

Ø  Χάντρα και Βότανα

Στο Εργαστήρι λειτουργεί επίσης και το Κέντρο Ημέρας που έχει ως σκοπό την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του ατόμου με νοητική αναπηρία, τη λειτουργική αυτονόμησή του, την υποστήριξη και την κινητοποίησή του  αλλά  και τη συμβουλευτική και καθοδήγηση του κάθε γονέα» αναφέρει η πρόεδρος και η επόμενη ερώτηση αφορά το στελεχιακό δυναμικό ώστε να διαπιστώσουμε και εμείς πως υπηρετούνται όλα αυτά τα προγράμματα.

Το Κέντρο λοιπόν είναι στελεχωμένο με τις εξής ειδικότητες: ιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί, καθηγητές ειδικής φυσικής αγωγής, μουσικοί, θεατρολόγοι, τεχνίτες υπεύθυνοι εργαστηρίων, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Το προσωπικό του φορέα αριθμεί 66 άτομα.

Εκτός από την απασχόληση με τη φροντίδα του εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού, στο Εργαστήρι προσφέρονται και οι εξής υπηρεσίες  :

·          Εξέταση Νοητικού Δυναμικού από Ψυχολόγο

·          Εκτίμηση λειτουργικότητας του ατόμου από Ψυχολόγο και Ειδικό Παιδαγωγό

·          Ατομική ψυχοθεραπεία από Ψυχολόγο

·          Ομαδική Συμβουλευτική από Ψυχολόγο

·          Οικογενειακή Συμβουλευτική από Ψυχολόγο / Ψυχίατρο

·          Κατ’ οίκον επισκέψεις από Κοινωνικό Λειτουργό

·          Οικογενειακή και Ομαδική Συμβουλευτική γονέων από Ψυχολόγο / Ψυχίατρο ή/και Κοινωνικό Λειτουργό

·          Ατομική Εργοθεραπευτική παρέμβαση από Εργοθεραπευτή

·          Ομαδική Εργοθεραπευτική παρέμβαση από Εργοθεραπευτή

·          Προγράμματα αυτοεξυπηρέτησης

·          Διαχείριση χρημάτων

·          Επαγγελματικός Προσανατολισμός, εκπαίδευση των ατόμων σε εργασιακή συμπεριφορά

·          Εργασιακή αξιολόγηση από Εργοθεραπευτή

·          Εξεύρεση εργοδοτών – Τοποθέτηση σε εργασία

·          Προγράμματα ευαισθητοποίησης της εργοδοσίας με στόχο την προώθηση των ενταξίμων ατόμων στην ελεύθερη αγορά εργασίας. Το Εργαστήρι έχει καταφέρει να εντάξει έναν αριθμό ατόμων στην ελεύθερη αγορά εργασίας.

·          Εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας από Εκπαιδευτή εργασίας

·          Προετοιμασία για την Υποστηριζόμενη Διαβίωση

·          Ψυχοπαιδαγωγική στήριξη του ειδικού ατόμου στον χώρο εργασίας από Εκπαιδευτή εργασίας

·          Σεμινάρια σε γονείς και εργαζομένους του Κέντρου

·          Διοργάνωση ψυχαγωγικών προγραμμάτων & εκπαιδευτικών επισκέψεων

·          Προγράμματα ειδικής φυσικής αγωγής

·          Σωματική άσκηση στο κολυμβητήριο του Δήμου Άνω Λιοσίων

·          Εργοθεραπεία

·          Θεραπευτική Ιππασία

·          Κυκλοφοριακή αγωγή

·          Προγράμματα ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων και συμπεριφοράς

·          Συντήρηση σχολικών γνώσεων

·          Διοργάνωση πολυήμερων εκδρομών σε ετήσια βάση

·          Παροχή δεκατιανού γεύματος

·          Μεταφορά με σχολικά λεωφορεία

·          Στους γονείς των ατόμων με νοητική αναπηρία παρέχονται υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες από ομάδα που απαρτίζεται από κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο.

·          Το Κέντρο βρίσκεται από 20ετίας σε συνεργασία με διάφορα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αθήνας προκειμένου να δώσει την δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους προπτυχιακούς φοιτητές να υλοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση στους χώρους του. Ενδεικτικά συνεργάζεται με το τμήμα ψυχολογίας του Φιλοσοφικής Παιδαγωγικής Ψυχολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου, του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, Eργοθεραπείας, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αμαρουσίου.

·          Στο Κέντρο λειτουργεί πρότυπο οδοντιατρείο πλήρως εξοπλισμένο  με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Κοινωνικής και Προληπτικής Οδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ας δούμε όμως πως μια προσπάθεια από γονείς και φίλους ατόμων με αναπηρία έγινε ένας οργανισμός που διοργανώνει πανευρωπαϊκά συνέδρια και άλλα πολλά. Η κα Τουρκοχωρίτη μας απάντησε:

«Μέχρι το 1992 το Εργαστήρι υλοποιούσε Ευρωπαϊκά Προγράμματα μέσω του ΟΑΕΔ. Από το 1995 μέχρι σήμερα ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με άλλους τοπικούς  ή διακρατικούς φορείς, έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό προγραμμάτων. Το Εργαστήρι διοργανώνει συνέδρια, εθνικής και πανευρωπαϊκής εμβέλειας, ημερίδες και σεμινάρια με θέματα που άπτονται της νοητικής αναπηρίας.

Το Εργαστήρι συνεργάζεται με πολλούς φορείς και Πανεπιστήμια του εξωτερικού στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Στα πλαίσια των ενεργειών ευαισθητοποίησης το Εργαστήρι διοργανώνει ποικίλες δραστηριότητες με αποδέκτη το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 1997 έως σήμερα, το «Εργαστήρι» διοργανώνει κάθε χρόνο το «ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» μια μεγάλη πολυσυμμετοχική γιορτή αγάπης και ευαισθησίας σε κεντρικό σημείο της Αθήνας.

Σκοποί αυτής της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών  της Αθήνας  σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες των ατόμων με νοητική αναπηρία, η κοινωνικοποίηση των ατόμων αυτών και η τόνωση της αυτοπεποίθησής τους  για ενεργή συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις,  η προσέλκυση νέων φίλων και συμπαραστατών του έργου του Εργαστηρίου, η κινητοποίηση εθελοντών, οργανώσεων, επιχειρήσεων – εργοδοτών. Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της εκδήλωσης παίζει η συμβολή των ΜΜΕ. Ενημερωτικά σπότ μεταδίδονται από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Γίνονται ανακοινώσεις στον τύπο και αναρτώνται αφίσες σε κεντρικά σημεία των Αθηνών, με αποτέλεσμα χιλιάδες κόσμου να ανταποκρίνεται στο κάλεσμά μας. Η εκδήλωση είχε πολλές φορές  πραγματοποιηθεί υπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει: έκθεση δημιουργημάτων των νέων που απασχολούνται στο Εργαστήρι, επικοινωνία με επιχειρήσεις – εργοδότες και άλλους κοινωνικούς εταίρους, κινητοποίηση εθελοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, βουλευτών, πολιτικών, ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης, εταιριών και διανομή έντυπου πληροφοριακού υλικού.

Ο Σύλλογος, ανταποκρινόμενος στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της ομάδας –στόχου που εξυπηρετεί (άτομα με νοητική αναπηρία), θέτει σε άμεση προτεραιότητα των στόχων του την ίδρυση και λειτουργία στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης (ΣΥΔ). Τα άτομα με νοητική αναπηρία έχουν ανάγκη υποστήριξης και παρακολούθησης σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όταν εκλείψει η γονεϊκή φροντίδα, δεν υπάρχουν εκείνες οι κατάλληλες δομές  στη χώρα μας που να εξασφαλίζουν στα άτομα αυτά μια αξιοπρεπή διαβίωση, εγκυμονεί δε πάντοτε ο κίνδυνος  της ασυλοποίησης.

Έτσι το Εργαστήρι με την συνδρομή σημαντικών χορηγών προχώρησε στην κατασκευή και τη λειτουργία τεσσάρων (ΣΥΔ), στις οποίες διαμένουν 36 ενήλικοι με νοητική αναπηρία με τους ειδικούς φροντιστές τους ( 9 άτομα σε κάθε ΣΥΔ), οι οποίες λειτουργούν με τις πλέον σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ενώ σύντομα μια 5η ΣΥΔ πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία.

Αξίζει να αναφέρουμε την σύσταση Συλλόγου φίλων και εθελοντών,  οι οποίοι γνώριζαν επί σειρά ετών το έργο μας και τις ανάγκες του φορέα μας και αποφάσισαν να δράσουν και να μας βοηθήσουν πιο οργανωμένα. Γι΄ αυτό δημιούργησαν το Σύλλογο Φίλων Ατόμων σε Υποστηριζόμενη Διαβίωση  ΑΓΑΠΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ, ο οποίος στηρίζει την κατασκευή και τη λειτουργία των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης διοργανώνοντας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δράσεις.

Ελπίδα

Πιστεύουμε ότι η προσπάθειά μας αυτή συμβάλλει στην δημιουργία ενός πρότυπου διαβαλκανικού Κέντρου στο χώρο της παροχής υπηρεσιών  διαβίωσης των ατόμων με νοητική αναπηρία, προσφέροντας ένα φως ελπίδας στο αύριο των Α.μεΑ, σ’ ένα μέλλον όπου το άτομο με αναπηρίες θα συμμετέχει ως ισότιμος πολίτης στα δρώμενα της κοινωνίας όπου ζει».

Δίπλα στο Εργαστήρι παραμένει η δημοτική αρχή του δήμου Φυλής, όπως και χορηγοί, ιδρύματα και εταιρίες όπως μας δήλωσε η πρόεδρος.

«Ο Δήμος Φυλής επί σειρά ετών υποστηρίζει ενεργά το έργο του Συλλόγου μας. Από το 2003 στήριξε τα μέγιστα στην ανέγερση του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας στα Άνω Λιόσια και από τότε δε σταμάτησε να μας ενισχύει συμμετέχοντας και στηρίζοντας  ποικίλες δράσεις και προγράμματα.

Ο φορέας μας στηρίζεται σημαντικά σε χορηγίες και δωρεές Ιδρυμάτων, Οργανώσεων, Συλλόγων και απλών δωρητών.

Τα πράγματα δείχνουν να κυλούν θαυμάσια για τον σύλλογο όμως υπάρχουν και κάποια αιτήματα ή καλύτερα επιθυμίες που εφόσον ικανοποιηθούν θα συμβάλλουν στο σκοπό της κοινότητας «Το Εργαστήρι». Αφήνουμε την κα Τουρκοχωρίτη να μας εξηγήσει:

«Επί σειρά ετών ο Σύλλογος έχει εντάξει στα προγράμματά του τη θεραπευτική κολύμβηση γιατί αποτελεί ένα συνδυασμό κινησιοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, αισθητηριακής ολοκλήρωσης και ψυχαγωγίας. Η επίδραση του νερού είναι θεραπευτική καθώς βελτιώνει τα αντανακλαστικά, παρέχει καλύτερο έλεγχο των κινήσεων, της ισορροπίας και του προσανατολισμού, βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία, υιοθετεί πιο φυσιολογικές στάσεις και κινήσεις και παρέχει χαλάρωση, βελτιώνοντας των έλεγχο των ακούσιων κινήσεων. Επιπλέον βελτιώνονται οι αντιληπτικές και κινητικές δεξιότητες, η λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος και το εύρος κινήσεων των μυών.  Συχνά αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για ανεξάρτητη κίνηση. Συνδυάζει την ψυχαγωγία με τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των ατόμων.

Ειδικά, η προσαρμοσμένη κολύμβηση χρησιμοποιείται είτε ως θεραπευτική παρέμβαση, μέσω των υπηρεσιών υδροθεραπείας, είτε ως  εκπαιδευτική – ψυχαγωγική διαδικασία, υπό τον όρο της προσαρμοσμένης ή θεραπευτικής κολύμβησης.

Ο όρος θεραπευτική τονίζει τις ευεργετικές επιδράσεις τόσο της άσκησης στο νερό, όσο και των ιδιοτήτων του ίδιου του νερού στη φυσική και ψυχοκοινωνική κατάσταση του ατόμου. Ένας από τους σπουδαιότερους στόχους του φορέα μας είναι η κατασκευή και λειτουργία κλειστού υδροθεραπευτηρίου πλησίον του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας «ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ»  και των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης.

Ο Δήμος Άνω Λιοσίων μας παραχωρεί το χώρο του κολυμβητηρίου όμως αυτό είναι ανοιχτό και πολλές φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι καιρικές συνθήκες δε μας επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα αυτό. Επιπλέον το κολυμβητήριο χρησιμοποιείται από πολλές οργανώσεις και φορείς του Δήμου με αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμός στις διαδρομές άρα και περιορισμός στους συμμετέχοντες έτσι αυτή τη στιγμή πολύ μικρές ομάδες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ όλα τα άτομα του Κέντρου θα ωφελούνταν από αυτή τη δραστηριότητα. Επίσης είναι απαραίτητη η μετακίνηση για το κολυμβητήριο και αυτό είναι σχετικά δύσκολο καθώς υπάρχουν ελαφρά κινητικά προβλήματα στα άτομα που παρακολουθούν το πρόγραμμα.». Κάτι που πραγματικά είναι εντυπωσιακό είναι το όραμα του συλλόγου να δημιουργήσει έναν κατασκηνωτικό χώρο για άτομα με αναπηρία:

«Ένα άλλο πολύ σπουδαίο έργο που οραματίζεται ο Σύλλογος μας είναι η κατασκευή και η λειτουργία κατασκηνωτικού χώρου για άτομα με αναπηρία. Έχει δωριστεί στο φορέα  μια μεγάλη έκταση περίπου  13 στρεμμάτων στην περιοχή της Εύβοιας στην οποία στοχεύει να υλοποιήσει αυτό το εγχείρημα.

Η κατασκήνωση αυτή φιλοδοξούμε να λειτουργεί όλο το χρόνο. Στόχος μας είναι ο κατασκηνωτικός αυτός χώρος να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες φιλοξενίας και ψυχαγωγικών δράσεων τόσο σε φορείς  και συλλόγους ΑμεΑ εντός Ελλάδος όσο και σε ΑμεΑ από χώρες του εξωτερικού. Η βιωσιμότητα του κατασκηνωτικού χώρου θα εξασφαλιστεί από τα έσοδα των προγραμμάτων που υλοποιούνται προς όφελος των ΑμεΑ. Θα ήταν εφικτό στον συγκεκριμένο χώρο να υλοποιήσουμε εκτός των άλλων και πρόγραμμα εναλλακτικού τουρισμού για άτομα με αναπηρία πυλώνας που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέπει και στηρίζει. Επίσης κρίνεται απαραίτητη με τα νέα δεδομένα η πρόσληψη ενός ειδικού εξειδικευμένου συνεργάτη digital marketing,  ο οποίος θα αναλάβει την ανάλυση και την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση των ενεργειών digital marketing του φορέα.

Θα αναλάβει τη μέτρηση της αποδοχής των δράσεων, τη προβολή, τη δημιουργία και τη δημοσίευση περιεχομένου στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, την επίβλεψη και διαχείριση των δράσεων κοινωνικής χρηματοδότησης μέσω διαδικτύου (crowdfunding, δωρεές). Επιπλέον θα παρακολουθεί τις τάσεις και τις εξελίξεις σε θέματα προβολής on line.» μας δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου και εμείς πλέον νιώθουμε ευγνώμων που ανάμεσα μας υπάρχουν τέτοιοι σύλλογοι που δεν κλείνουν τα μάτια, που δεν κλαίνε την μοίρα τους, που δεν τα περιμένουν όλα από τους άλλους, αλλά παλεύουν, μοχθούν, πιστεύουν στο ακατόρθωτο και τελικά πετυχαίνουν. Και όχι για τον εαυτό τους αλλά για τους λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους μας. Αυτό ναι. Είναι μια Υπερβατική στάση ζωής.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr