Μπορεί μια 48ωρη αποχή των λογιστών – φοροτεχνικών και μάλιστα την περίοδο που γίνονται οι φορολογικές δηλώσεις, να μην είναι γνωστή ευρέως.

Ενδεχομένως, κάποιοι λογιστές να συνεχίζουν τη δουλειά τους καθώς γνωρίζουν πως αν κάνουν αποχή απλά θα αυξήσουν τον τεράστιο όγκο της δουλειάς τους.

Αυτό, όμως, δεν ακυρώνει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εξαιτίας των συνεχώς αυξανόμενων υποχρεώσεων που φορτώνονται.

Ηρθε και ο κοροναϊός με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν απίστευτες δουλειές για τους πελάτες τους σε περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ακόμη και η παράταση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέχρι τέλος Ιουλίου, φαντάζει με σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεων που έχουν οι λογιστές.

Οι καταγγελίες για το χάος που επικρατεί είναι πολλές και οι κατηγορίες κατά του κράτους για καταρράκωση των λογιστών εξαιτίας των ασφυκτικών ημερομηνιών.

Λάβαμε την εξής επιστολή και την παρουσιάζουμε αυτούσια για να αντιληφθεί ο κόσμος τι ακριβώς συμβαίνει:

Έχω συμπληρώσει  31 χρόνια σαν λογιστής και χθες 30/6, λέω στα παιδιά μου, ότι δυστυχώς θα χάνανε τον πατέρα τους από την πίεση και το άγχος να προλάβω τις υποχρεώσεις έληγαν και να  ανταποκριθώ στους ερασιτεχνικούς σχεδιασμούς των   ανεύθυνο – υπεύθυνων κρατικών λειτουργών!!!!!!!! οι οποίοι απλώς σφυρίζουν αδιάφορα, όταν τίθενται τα θέματα υπόψιν τους και ενίοτε μας κουνάνε υποτιμητικά  το δάκτυλο γιατί δεν καταλαβαίνουμε τα κακογραμμένα κείμενα αποφάσεων, εγκυκλίων ή διευκρινίσεων που χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΧΑΟΣ !!!!! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ

Με το περιβόητο TAXIS -με το οποίο συνδέονται όλες οι πλατφόρμες της περιόδου αυτής- “να μην παίζει” από νωρίς το πρωί, με καταληκτικές ημερομηνίες να πιέζουν ασφυκτικά όπως ΦΠΑ, ΙΚΑ-ΑΠΔ, ΦΜΥ, ΜΥΦ, ΕΡΓΑΝΗ, μείωση ενοικίων, επιστρεπτέα προκαταβολή επιδότηση τόκων,   και τόσα άλλα, και τα πρόστιμα να καραδοκούν στο κεφάλι σου, και για όλα αυτά ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ …..

Γιατί ΑΠΛΩΣ το κράτος ζητά από τον πολίτη και τις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς στις ασφυκτικές και όχι μόνο ημερομηνίες, ΕΝΩ για τους ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ!!!!!!! του Δημοσίου, ο μήνας έχει εννιά.

Τώρα όλη η γνωστή μας γραφειοκρατία του δημοσίου έχει μεταφερθεί στον δύσμοιρο λογιστή που παλεύει με το θηρίο!!!!! της  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ!!!! Και στον οποίο παραπέμπουν τον πολίτη οι υπάλληλοι των δημοσίων υπηρεσιών και ο οποίος «είχε σύμβαση με τον κορωνοϊό να μην τον κολλήσει».

Είμαι νέος και γέρασα !!!! Πάντα στην περίοδο της υποβολής των δηλώσεων πέφτει το σύστημα και δεν δουλεύει τίποτα. (Αφήστε ανοικτό το σύστημα δεν είναι λύση οι παρατάσεις)

Ποιος φταίει για αυτό; Ποιος φταίει που οι λογιστές καταντήσανε άμισθοι λειτουργοί του κράτους; Έχουν γίνει τα λογιστικά γραφεία ΑΜΙΣΘΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ- Χωρίς κανένα σεβασμό για την δουλειά μας , με τις αμέτρητες  πλατφόρμες που έχουν ανοίξει και τις αμέτρητες εργατοώρες στην περίοδο της πανδημίες χαμένες.

Μέχρι του χρόνου θα στέλνουμε δηλώσεις COVID , ΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ να μου το θυμηθείτε αυτό που γράφω!!!!

Μέχρι το 2021 θα στέλνουμε όλα αυτά που θα σκεφτούν οι άσχετοι που βγάζουν τις όποιες αποφάσεις….. ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ ΕΠΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ….ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ….. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ – ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Την πανδημία την αντιμετωπίσαμε πραγματικά εκπληκτικά και πήραμε συγχαρητήρια πολλά !!

Ποιος θα μας γλιτώσει όμως από την πανδημία της γραφειοκρατίας ;;;  και την «αναλγησία του κράτους»;

Υπάρχουν προτάσεις – έχουν κατατεθεί και είναι χωρίς κόστος.

Πρέπει να είναι κάποιος τελείως αδιάφορος για να αντιμετωπίζει έτσι αυτές τις καταστάσεις.

Με αφορμή της αποχή σήμερα και αύριο 2-3 Ιουλίου  το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.  εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει:

Παρακολουθώντας καθημερινά το «σισύφειο μαρτύριο» των Λογιστών – Φοροτεχνικών και την συνεχιζόμενη αδράνεια της Διοίκησης παρά τα αναρίθμητα τεκμηριωμένα έγγραφα της Ομοσπονδίας, συνήλθε σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει και να αποτιμήσει την όλη κατάσταση που επικρατεί στον Κλάδο των Λογιστών – Φοροτεχνικών, μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις και την αυξανόμενη αγανάκτηση των συναδέλφων.

Στην συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αποχής στις 18 Ιουνίου, αποφασίστηκε από το Δ.Σ. να συνεχιστεί ο αγώνας με παρόμοιες κινητοποιήσεις-δράσεις ανάλογα με την εξέλιξη και ανταπόκριση στα δίκαια αιτήματά μας.

Με βάση την επιτυχημένη αποχή στις 18 Ιουνίου 2020, επαναλαμβάνουμε προς τα συναρμόδια Υπουργεία ακόμη μια φορά τα δίκαια αιτήματα μας, που αφορούν τον Κλάδο, και τα οποία θα συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε μέχρι να κατανοηθεί η αναγκαιότητα τους και να γίνουν πράξη:

1. Νομοθετική διάταξη που να προβλέπει ως «ανωτέρα βία» γεγονότα ασθένειας ή εγκυμοσύνης αλλά και απευκταίες περιπτώσεις θανάτου Λογιστών – Φοροτεχνικών.

2. Από  μηδενική βάση το όριο της διάταξης του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000 (50.000,00 ευρώ όπως ισχύει με την απόφαση Α.1123/2019) υποχρεωτικής υπογραφής δηλώσεων, βιβλίων και οικονομικών καταστάσεων για να ταυτίζεται με την νεότερη διάταξη (που κατισχύει) της παρ. 4 του  άρθρου 5 του Ν. 4308/2015 (ΕΛΠ), που προβλέπει υπογραφή όλων των οικονομικών καταστάσεων και δηλώσεων από μηδενική βάση.

3. Κανένα πρόστιμο σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής (διορθωτικής) δήλωσης (με ανάλογη εφαρμογή της διάταξης του ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων) στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, και γενικά όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων τελών και φόρων εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

4. Ειδικά για το διάστημα του COVID-19, όλα τα πρόστιμα και για όλες τις δηλωτικές υποχρεώσεις (ασφαλιστικές και φορολογικές), να έχουν ενδεικτικό ποσό 1 ευρώ για λόγους ανωτέρας βίας (εφαρμογή της σχετικής διάταξης του αρ. 61 του ΚΦΔ – Ν. 4174/2013).

5. Διευθέτηση του χρόνου τιμολόγησης υπηρεσιών από τους Λογιστές – Φοροτεχνικούς. Να γίνεται στα πλαίσια ετήσιας περιόδου, γιατί αποτελούν συνεχιζόμενες υπηρεσίες που ολοκληρώνονται στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου.

6. Καθιέρωση ενδεικτικού ελάχιστου κόστους για όλες τις εργασίες του Λογιστή – Φοροτεχνικού.

7. Θεσμοθέτηση ειδικής συμβουλευτικής «ομάδας παρατηρητηρίου» από την αγορά, με συμμετοχή σε αυτή πρωτίστως Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών από την Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

8. Δυνατότητα υποβολής ορθών επαναλήψεων αιτήσεων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, για όλες τις περιπτώσεις αποζημιώσεων. Να εμφανιστούν οι σωστές ημερομηνίες αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων.

9. Άμεση παράταση των ΑΠΔ Μαΐου και Δώρου Πάσχα μέχρι τις 20 Ιουλίου.

10 .Συντονισμός του χρόνου λειτουργίας των «πλατφορμών» από τα διάφορα Υπουργεία, ώστε να μην συμπίπτουν με τις πολλαπλές παράλληλες δηλωτικές υποχρεώσεις των λογιστικών γραφείων.

11. Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. εμμένει στην θέση της, ώστε η προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων να είναι ανάλογη με το κρίσιμο τρίμηνο της υγειονομικής κρίσης. Σε καμία περίπτωση δεν αρκεί ο χρόνος που δόθηκε μέχρι τις 29/7/2020 σε συνδυασμό με το σύνολο των έκτακτων δηλωτικών υποχρεώσεων του COVID-19 που εκκρεμούν ήδη ή τις νέες που προβλέπονται στο άμεσο διάστημα.

12. Οι χαρακτηρισμοί εξόδων του MyData που ορίζει η απόφαση Α.1138/2020, να μεταφερθούν το 2021 και σε κάθε περίπτωση να μην υποβληθούν ΜΥΦ για το 2020.

13. Υλοποίηση της υπόσχεσης του Πρωθυπουργού για 800 ευρώ τον μήνα Μάιο για τους επιστήμονες.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είδαμε καμία ανταπόκριση για υλοποίηση των παραπάνω θεμάτων.

Αντίθετα, το μόνο το οποίο είδαμε, ήταν η συνεχιζόμενη και καθημερινή δυσλειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων και των εν γένει εφαρμογών (πλατφορμών), δυσχεραίνοντας έτσι την μέχρι τώρα βεβαρυμμένη εργασία μας.

Ενδεικτικό γεγονός είναι ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία ακόμα εγκύκλιο για το Δώρο Πάσχα, διευκρινιστική «της διευκρινιστικής», που όχι μόνο δεν ξεκαθάρισε το τοπίο, αλλά πρόσθεσε «γρίφους και παγίδες».

Καθίσταται καταφανής πλέον ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Πηγή: in.gr