Οργή έχει προκαλέσει η ενέργεια ιδιώτη που πέταξε πάνω από το γήπεδο της Μάντσεστερ Σίτι με αεροπλάνο στο οποίο ήταν δεμένο πανό με το σύνθημα «White lives matter».

Την ώρα του παιχνιδιού

Η πτήση πραγματοποιήθηκε πάνω από το Etihad ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο αγώνας της Μάντσεστερ Σίτι με την Μπέρνλι, το όνομα της οποίας αναγραφόταν στο τέλος του συνθήματος.

Σε αντίθεση με το «Black lives matters» (Οι ζωές των μαύρων μετράνε), που κυριαρχεί σε όλον τον κόσμο μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, το «White lives matter» (οι ζωές των λευκών μετράνε) θεωρήθηκε πως συνιστά βαριά προσβολή και κυνική ρατσιστική πρόκληση.

Καταδίκη

Το περιστατικό, μάλιστα, ώθησε την Μπέρνλι να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε την πράξη και «το προσβλητικό πανό».

 

Παράλληλα, απολογήθηκε στην premier league και τη Μάντσεστερ Σίτι, τονίζοντας πως αυτές οι ιδεολογίες δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο, την κοινωνία και δεν αντιπροσωπεύουν τον σύλλογο.

Η ανακοίνωση της Μπέρνλι:

«Καταδικάζουμε αυτές τις πράξεις και το προσβλητικό πανό που πέταξε πάνω από το Etihad το βράδυ της Δευτέρας. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι οι υπεύθυνοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο Τερφ Μόορ. Αυτό δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση την Μπέρνλι και θα δουλέψουμε μαζί με τις αρχές για να ταυτοποιήσουμε τους δράστες.

Απολογούμαστε στην Premier League, τη Μάντσεστερ Σίτι και όσους προωθούν το Black Lives Matter. Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του Black Lives Matter καθώς παίκτες και προπονητές μας γονάτισαν πριν την έναρξη του ματς».

Πηγή: in.gr