Διορθωτικές κινήσεις σε μία προσπάθεια να λειτουργήσει ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά η κυβέρνηση ειδικά στον τομέα της Οικονομίας, μετά και το πακέτο από το Ταμείο Ανάκαμψης που έλαβε η χώρα μας θα κάνει τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ανασχηματισμός που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό φαίνεται να «κλείδωσε» για σήμερα και είναι πιθανό μέχρι το μεσημέρι να γνωστοποιηθούν τα νέα ονόματα που θα αναλάβουν κυβερνητικό πόστο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο ανασχηματισμός δεν θα είναι σαρωτικός ενώ οι περισσότεροι πρωτοκλασάτοι υπουργοί θα παραμείνουν αμετακίνητοι καθώς τα μέτωπα για τη χώρα, τόσο με την ένταση που υπάρχει με την Τουρκία όσο και με τη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού παραμένουν ανοιχτά.

Χθες  το βράδυ ξεκίνησε γύρος τηλεφωνημάτων από το πρωθυπουργικό γραφείο προς τα νέα πρόσωπα που θα εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Με βάση τα τελευταία δεδομένα – καθώς πάντα μπορεί να υπάρξουν καραμπόλες – ο υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος συμμετέχει στη νέα πενταμελή ομάδα ανάπτυξης, είναι πιθανό να αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή υπουργό , μία κίνηση που θα προκαλέσει μία σειρά αλλαγών – μετακινήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να μετακινηθεί ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς σε θέση υφυπουργού στο οικονομικό επιτελείο.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά την αποχώρηση του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά που αναλαμβάνει καθήκοντα στην Κομισιόν, φαίνεται πως προορίζεται η νυν γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Οι τεχνοκράτες που έρχονται και οι αμετακίνητοι υπουργοί

Δεν αποκλείεται οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – οι οποίες έτσι κι αλλιώς θα αφορούν σε μεγάλο βαθμό τον τομέα της Οικονομίας – θα να φέρουν και ορισμένους τεχνοκράτες, όπως για παράδειγμα τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Πάνο Τσακλόγλου.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα αλλάξει πόστο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας καθώς μέχρι χθες το βράδυ ήταν συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το αν θα μετακινηθεί.

Αμετακίνητοι θεωρούνται οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, λόγω της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας του τελευταίου διαστήματος ενώ το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο ή θα βγουν εκτός κυβέρνησης οι υπουργοί Τουρισμού και Εργασίας κ.κ Χάρης Θεοχάρης και Γιάννης Βρούτσης.

Διορθωτικές αλλαγές για την ενίσχυση του κυβερνητικού έργου

χθες το βράδυ πάντως, λίγες ώρες δηλαδή πριν τις ανακινήσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα, ο Στέλιος Πέτσας (Ant1) επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία των αλλαγών που θα έρθουν  επαναλαμβάνοντας τη φράση του πρωθυπουργού ότι «δεν γίνεται ανασχηματισμός, αλλά διορθωτικές αλλαγές».

Όπως είπε , στόχος αυτού του «μη ανασχηματισμού» είναι η ενίσχυση του κυβερνητικού έργου σε τομείς που επιβάλουν καλύτερο συντονισμό και ταχύτητα.

Ένας από αυτούς, για παράδειγμα, είναι η διαχείριση των χρημάτων που πήρε η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης, θα καλυφθούν κενές θέσεις σε επίπεδο υφυπουργών και γενικών γραμματέων, όπου αυτό χρειάζεται.

Ερωτώμενος αν θα αλλάξουν κομβικοί υπουργοί, ο κ. Πέτσας διασκέδασε τις εντυπώσεις για σοβαρές αλλαγές, επαναλαμβάνοντας χαρακτηριστικά: «Είπαμε δεν θα γίνει ανασχηματισμός».

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr