Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα στείλει «κύμα» ομοσπονδιακών πρακτόρων στις πόλεις των ΗΠΑ σε μια πρωτοβουλία της διοίκησής του κατά του εγκλήματος, το Operation Legend.   Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε ότι δεν είχε «άλλη επιλογή» παρά να τοποθετήσει εκατοντάδες ομοσπονδιακούς πράκτορες στο Σικάγο ενώ επέρριψε την ευθύνη της ανόδου της βίας σε αριστερά κινήματα για «διάλυση» τοπικών αστυνομικών τμημάτων στο απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ.

Επεκτείνει επίσης την ομοσπονδιακή επιβολή του νόμου στο Κάνσας, στο Μιζούρι και στο Αλμπικέρκι στο Νιου Μέξικο.   Ομοσπονδιακοί αξιωματικοί βρίσκονται ήδη στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, όπου ο δήμαρχος ωστόσο επιμένει ότι η παρουσία τους δυσχεραίνει τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις.   «Αυτό το ξέσπασμα βίας σοκάρει τη συνείδηση του έθνους μας», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Την Δευτέρα, ο Τραμπ είχε προαναγγείλει την κίνησή του παρά τις αντιδράσεις Δημοκρατικών και άλλων οργανώσεων.   Παρά την κατακραυγή για την τακτική που ακολουθούν οι πράκτορες, αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας είπαν ότι δεν θα υποχωρήσουν και δεν θα απολογηθούν.

Ήδη χθες, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι θα παραπέμψει αμέσως τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο δικαστήριο εάν εκείνος ακολουθήσει το σχέδιό του για την αποστολή ομοσπονδιακών δυνάμεων για την επιβολής του νόμου σε πόλεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης.

Ο Δημοκρατικός Ντε Μπλάζιο είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Τραμπ, συχνά «μπλοφάρει και λέει φούσκες» και ως εκ τούτου δεν έχει νόημα να υπολογίζει κάποιος πάρα πολύ τις δηλώσεις του.

Αν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στείλει ομοσπονδιακές δυνάμεις «αυτό απλώς θα επιδεινώσει τα προβλήματα και θα προσφύγουμε αμέσως στη δικαιοσύνη για να το σταματήσουμε», είπε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν «άλλο ένα παράδειγμα των παράνομων και αντισυνταγματικών μέτρων» που λαμβάνει ο Τραμπ.

Ο ντε Μπλάζιο υπενθύμισε επίσης ότι οι τοπικές αρχές έχουν προσφύγει πολλές φορές εναντίον των αποφάσεων του προέδρου και «σε γενικές γραμμές κερδίσαμε», σημείωσε.   «Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνουμε αλλά αν χρειαστεί, θα το κάνουμε» είπε.

Ομοσπονδιακοί πράκτορες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας έχουν ήδη σταλεί στο Πόρτλαντ και ο Τραμπ κατηγορεί τους Δημοκρατικούς δημάρχους μεγάλων πόλεων μεταξύ αυτών η Νέα Υόρκη, το Σικάγο, η Φιλαδέλφεια, το Λος Άντζελες, η Βαλτιμόρη και η Ατλάντα, ότι αντιμετωπίζουν με συγκατάβαση την αύξηση της εγκληματικότητας.

Πηγή: in.gr