Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 3,4% στα 99,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) προβλέπει για το επόμενο έτος, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), τονίζοντας μάλιστα ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2022 η ημερήσια ζήτηση θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια bpd.

«Υπάρχουν σταθερές προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2022», δήλωσε ο ΟΠΕΚ προσθέτοντας ότι οι προσδοκίες αυτές περιλαμβάνουν τη βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση, ιδίως σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες η ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα το 2022».

Θα χαλαρώσουν οι περικοπές στην παραγωγή

Η έκθεση αυτή υπογραμμίζει την εκτίμηση του ΟΠΕΚ ότι η ζήτηση θα ανακάμψει έντονα από την πανδημία, επιτρέποντας στον όμιλο και στους συμμάχους του να χαλαρώσουν περαιτέρω τις περικοπές ρεκόρ στην παραγωγή που επιβλήθησαν το 2020.

Στην έκθεση, ο ΟΠΕΚ διατηρεί πρόβλεψή του ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 5,95 εκατομμύρια bpd ή 6,6% το 2021.

Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα και την Ινδία θα υπερβεί τα επίπεδα προ πανδημίας το επόμενο έτος.

Αναφέρει επίσης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμβάλουν στη μεγαλύτερη ζήτηση το 2022, αν και η χρήση πετρελαίου στις ΗΠΑ θα παραμείνει κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Αναφορικά με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το πετρελαϊκό καρτέλ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 4,1% το επόμενο έτος από 5,5% το 2021, και θα εξακολουθήσει να υποστηρίζεται από κυβερνητικά κίνητρα, ενώ οι προοπτικές της «εξαρτώνται κυρίως από τις εξελίξεις που σχετίζονται με την COVID-19».

Πηγή: ΟΤ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr