Η σημαντική αύξηση στις τιμές της ενέργειας ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις και στις χώρες του ΟΟΣΑ, με τον διεθνή οργανισμό να ανακοινώνει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο ενισχύθηκε κατά 3,3%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2008.

Οι τιμές του ενεργειακού κλάδου εκτοξεύτηκαν κατά 16,3% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, έναντι 7,4% τον προηγούμενο μήνα, και είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Στον αντίποδα ο οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό, στο 1,6% έναντι 2,7% τον Μάρτιο.

Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στις τιμές τόσο της ενέργειας όσο και των τροφίμων προήλθαν από τα μέτρα κατά της πανδημίας COVID-19.

«Ο ετήσιος πληθωρισμός του ΟΟΣΑ, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε επίσης σημαντικά στο 2,4% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με 1,8% τον Μάρτιο, αλλά ποικίλλει ευρέως μεταξύ των χωρών», αναφέρει στην ανακοίνωση.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 4,2%,  στον Καναδά στο 3,4%, στο Ηνωμένο Βασίλειο στο  1,6%,  στο 2% στη Γερμανία, στο 1,2% στη Γαλλία και στο 1,1% στην Ιταλία.

Στη ζώνη του ευρώ και στις χώρες της G20, ο πληθωρισμός ήταν 1,6% και 3,8%, αντίστοιχα, τον Απρίλιο.

Πηγή: ΟΤ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr