Ολλανδικά κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν σήμερα, Πέμπτη, πρόταση δυσπιστίας κατά του μεταβατικού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, κατηγορώντας τον ότι είπε δημοσίως ψέματα για το περιεχόμενο των ιδιωτικών συζητήσεων που είχε, κατά τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου, με την πρόταση δυσπιστίας να θέτει τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ηγεσία του, μετά από μια δεκαετία στην πρωθυπουργία.

Ο Ρούτε ήταν ο ξεκάθαρος νικητής των βουλευτικών εκλογών της 17ης Μαρτίου, που θεωρήθηκαν ως ένα δημοψήφισμα για τον χειρισμό της πανδημικής κρίσης. Η ήττα του μεταβατικού πρωθυπουργού στην ψήφο εμπιστοσύνης, όμως, θα εξασθενίσει την ικανότητά του να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Δεν έχει καταστεί σαφές εάν τα κεντρώα κόμματα, που συμμετείχαν στον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό του Ρούτε, τα οποία είναι πιθανό να συμμετάσχουν σε κάθε νέο συνασπισμό, θα τον στηρίξουν. Συζητήσεις είναι πιθανό να διαρκέσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Η κρίση προέκυψε, αφού ο Ρούτε αναγνώρισε ότι είχε ιδιωτικές συνομιλίες αναφορικά με τι θέση θα πρέπει να δοθεί σε έναν εξέχοντα βουλευτή, που ήταν επικριτικός απέναντι στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο. Να σημειωθεί ότι ο Ρούτε είχε προηγουμένως πει ότι δεν είχε τέτοιες συζητήσεις.

«Το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω εδώ, είναι να πω από τα βάθη της καρδιάς μου τι συνέβη, τι πήγε καλά, τι πήγε στραβά, ότι ποτέ δεν είπα ψέματα», ανέφερε στη Βουλή ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Ο 54χρονος συντηρητικός Ρούτε, που είναι πρωθυπουργός πάνω από δέκα χρόνια, αναφέρθηκε στην πολύχρονη θητεία του, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχίσει να ηγείται της χώρας.

Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης διακόπηκαν απότομα στις 25 Μαρτίου, όταν ένας από τους επικεφαλής ομάδας διαπραγματευτών αποκάλυψε άθελά του ένα ευαίσθητο έγγραφο σε έναν φωτορεπόρτερ, καθώς έφευγε βιαστικά από το Κοινοβούλιο έχοντας μάθει ότι διαγνώστηκε θετικός στην Covid-19.

Το έγγραφο αποκάλυπτε ότι οι διαπραγματευτές συζητούσαν να τοποθετήσουν «αλλού» τον δημοφιλή βουλευτή, Πίτερ Όμτσιγκτ, από τους κύριους επικριτές τού προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου του Ρούτε, αν και οι Χριστιανοδημοκράτες του Όμτσιγκτ ήταν μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού. Αυτή η αινιγματική αναφορά ερμηνεύτηκε ως υπονοούμενο για μετακίνηση του Όμτσιγκτ εκτός Βουλής ή εκτός Ολλανδίας.

Ο Ρούτε είπε στους δημοσιογράφους, στις 25 Μαρτίου, ότι δεν ήταν αυτός που αναφέρθηκε σε μια θέση για τον Όμτσιγκτ.

«Είπε ψέματα σε ολόκληρη τη χώρα»

Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε σε δύσπιστους νομοθέτες ότι ξέχασε πως είχε αναφερθεί σε ιδιωτική συνομιλία για τη θέση του Όμτσιγκτ στο υπουργικό συμβούλιο. Όπως υποστήριξε, δεν υπαινίχθηκε μια θέση «αλλού», κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, κάτι που σήμαινε τεχνικά ότι δεν είπε τίποτα αναληθές.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Γκερτ Βίλντερς, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας, δήλωσε ότι ο Ρούτε «είπε ψέματα σε ολόκληρη τη χώρα».

«Ψάξτε αλλού δουλειά εσείς ο ίδιος», είπε ο Βίλντερς. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο με αυτό τον πρωθυπουργό», συμπλήρωσε.

Ο Όμτσιγκτ, ο οποίος ορκίστηκε την Τετάρτη βουλευτής, δήλωσε ότι ο υπαινιγμός πως πρέπει να απομακρυνθεί αποτελεί «προσβολή στον Ολλανδό ψηφοφόρο» και απαίτησε πλήρη διαφάνεια σχετικά με το πώς προέκυψε το όνομά του στο έγγραφο.

Το σκάνδαλο με τα οικογενειακά επιδόματα

Το συντηρητικό κόμμα VVD του Ρούτε σημείωσε μια πειστική νίκη στις εθνικές εκλογές του περασμένου μήνα, παρόλο που η κυβέρνησή του παραιτήθηκε τον Ιανουάριο, λόγω ενός σκανδάλου που συνδεόταν με τα οικογενειακά επιδόματα.

Το «toeslagenaffaire», δηλαδή η υπόθεση των οικογενειακών επιδομάτων, είναι ένα σκάνδαλο στο οποίο πρωτοστάτησαν στελέχη της φορολογικής διοίκησης. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επιτροπή, οι εφοριακοί διέκοψαν τα επιδόματα που λάμβαναν πολλές οικογένειες, κατηγορώντας τις αδίκως για απάτη. Ορισμένοι γονείς υποχρεώθηκαν, μάλιστα, να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που είχαν λάβει σε διάστημα πολλών ετών – σε κάποιες περιπτώσεις, ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο Όμτσιγκτ είχε υποβάλει επίμονα ερωτήματα σχετικά με το σκάνδαλο, έως ότου αυτό αποκαλυφθεί δημόσια.

Υπερασπιζόμενος σήμερα τον εαυτό του, ο Ρούτε αναφέρθηκε στο ιστορικό του, ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

«Ηγήθηκα της χώρας μέσω μιας οικονομικής κρίσης, μιας μεταναστευτικής κρίσης και μέσω μιας πολύ σοβαρής υγειονομικής κρίσης, μιας πανδημίας, και ανυπομονώ να εργαστώ για την ανάκαμψη αυτής της χώρας», είπε.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ρούτε δικαιολογήθηκε για ψευδείς δημόσιες δηλώσεις του, λέγοντας πως έχει… κακή μνήμη!

Ο Ρούτε, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει «ενεργή μνήμη» κρίσιμων λεπτομερειών, επιβίωσε πολιτικά από μια σειρά έντονων συζητήσεων τα τελευταία χρόνια, σχετικά με ζητήματα που κυμαίνονταν από Ιρακινούς αμάχους που σκοτώθηκαν σε ολλανδικούς βομβαρδισμούς, έως ένα εταιρικό λόμπι για την κατάργηση του φόρου μερισμάτων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr