Αρνητικός ως προς την πιθανότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές της ενέργειας εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Μελετάμε ό,τι μπορεί να είναι, όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται. Εάν είναι να βάλουμε πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και αυτά τα λεφτά να κληθούμε να τα πάρουμε πίσω από τους φορολογούμενους – γιατί κάπως θα πρέπει να επιχορηγήσουμε τη διαφορά, γιατί η χώρα μας δεν είναι παραγωγός φυσικού αερίου, που αυτό παίζει το βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής της ενέργειας – είναι ένα μέτρο που δεν θα έχει αποτέλεσμα» υποστήριξε ο κ. Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Κατά τον ίδιο, η κυβέρνηση, αντί «να ισοφαρίσει με ένα πλαφόν, δίνει απευθείας αυτήν την επιδότηση στον καταναλωτή». «Εάν βάζαμε πλαφόν, ενδεχομένως να μην βλέπαμε αυτής της έκτασης την έκπτωση, που βλέπουμε στους λογαριασμούς τώρα. Ο καλύτερος τρόπος να ενισχύεις, είναι να δίνεις απευθείας χρήματα στους ανθρώπους και κυρίως σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα πιθανό πλαφόν θα είχε σημασία «στην τιμή χονδρεμπορικής, γιατί εκεί θα άλλαζε εντελώς το ράλι τιμών σε διεθνές επίπεδο. Αυτό μπορεί να γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να μπει πλαφόν στη χονδρεμπορική, εκεί που διαμορφώνονται οι τιμές διεθνώς».

«Εάν βάλεις πλαφόν σε έναν συντελεστή παραγωγής του ρεύματος, στην ουσία θα πρέπει να έρθεις να χρηματοδοτήσεις κάτι άλλο. Άρα, μειώνονται τα χρήματα που μπαίνουν στον λογαριασμό, από τον οποίο τα μοιράζει η κυβέρνηση στους καταναλωτές».

Πηγή: in.gr