Με το ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα στον απόηχο και της ψήφισης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ από την Βουλή ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σημείωσε ότι τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την Τρίτη θα μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο, μετά από μια πρόσκληση τιμητική, κάτι που σπανίως γίνεται για ξένους ηγέτες.

Όπως είπε, η επίσκεψη, η δεύτερη στη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα έχει στην ατζέντα της διεθνή και περιφερειακά θέματα.

Θα τεθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία η Ελλάδα έχει πάρει ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή. Επίσης, θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο και στο Κογκρέσο ως εκπρόσωπος του ελληνισμού, ως εκπρόσωπος μια χώρας με αυτοπεποίθηση, που είναι παράγων σταθερότητας στην περιοχή.

Σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Οικονόμου είπε ότι όλα τα ζητήματα θα τεθούν τόσο στην συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν όσο και στην ομιλία του στο Κογκρέσο. Θα είναι εκεί ως ηγέτης μιας χώρας με αυτοποεποίθηση, που δεν ετεροπροσδιορίζεται.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση περιμένει μια δήλωση στήριξης του Τζο Μπάιντεν για την τουρκική προκλητικότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως όπως προκύπτει, η θέση των ΗΠΑ για τουρκική προκλητικότητα είναι δεδομένη. Όλα αυτά θα τεθούν.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης στην ελληνοαμερικανική συμφωνία που κυρώθηκε χθες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία. «Πρόκειται για συνολικά επωφελή συμφωνία και για τα δύο μέρη» επεσήμανε ενώ αναφερόμενος στην καταψήφισή του από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Για να βρει μια χαραμάδα αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας εφάρμοσε την πάγια τακτική του, διαστρέβλωσε πολλά σημεία της συμφωνίας και ανέδειξε την τεράστια υποκρισία του. Για άλλη μια φορά υπέταξε το εθνικό συμφέρον στο κομματικό».

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ υπενθυμίζει την συνέπεια της κυβέρνησης, είπε αναφερόμενος στα φετινά καθαριστικά. Η κυβέρνηση δημιουργεί μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, συνθήκες αύξησης του εισοδήματος των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια στα δημόσια πανεπιστήμια, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την αμετάκλητη απόφασή της να αναβαθμίσει τα πανεπιστήμια, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας της βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ στηρίζοντας τον πρύτανή του. «Αλλάζουμε με σχέδιο στην πράξη την παιδεία», επισήμανε.

Ερωτώμενος για την άνοδο του πληθωρισμού και το πως θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση, και κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις «που δείχνουν μείωση της διαφοράς με το ΣΥΡΙΖΑ» ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν γίνεται με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες είναι ένα εργαλείο.

«Μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, όπως το μεταναστευτικό η πανδημία η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η διαφορά μας είναι η διαφορά που είχαμε στις εκλογές του 2019. Κάτι δείχνει αυτό για την ανταπόκριση των πολιτών στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα μείζονα θέματα. Ο κόσμος κοιτάζει προς τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί δίπλα στον πολίτη. Έτσι αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας μέχρι τις εκλογές» είπε ο κ. Οικονόμου.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας στήριξης στο θέμα των καυσίμων, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την στήριξη των πολιτών» και αναφέρθηκε στο σχέδιο στήριξης των πολιτών ύψους 3,2 δισ. ευρώ, για ενέργεια και καύσιμα. Ανέφερε την μείωση στον ΕΝΦΙΑ την αύξηση κατωτάτου μισθού κατά 50 ευρώ, τις κάρτες ενίσχυσης βενζίνης, και την οριζόντια μείωση για το πετρέλαιο κίνησης και προσέθεσε:

«Παρακολουθούμε τα πάντα κάνουμε ελέγχους καθημερινά. Με ειλικρίνεια λέμε ότι η προσπάθεια μας εστιάζεται στον περιορισμό των επιπτώσεων των ανατιμήσεων.

Πηγή: in.gr