Eurokinissi

Η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας παραμένει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, σύμφωνα με το νέο καθεστώς που προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή. Ωστόσο, οι αλλαγές στα πρόστιμα για όσους δεν τηρήσουν τις προθεσμίες είναι σαφείς. Οι παραβάτες που πληρώνουν μεταξύ 1ης και 31ης Ιανουαρίου θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 25% και οι πληρωμές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα έχουν πρόστιμο 50%. Έπειτα, η μη πληρωμή έως την ίδια ημερομηνία επιφέρει πρόστιμο 100% επί των τελών. Το ελάχιστο πρόστιμο ορίζεται στα 30 ευρώ.

Αμένα στην κατηγορία των υποχρεωτικών αλλαγών είναι και η νέα υποχρέωση ασφάλισης για φυσικές καταστροφές, που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2025. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να ασφαλίσουν τα οχήματά τους από κινδύνους όπως σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες. Οι τιμές ασφάλισης θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την αξία και την περιοχή κατοικίας του κατόχου.

Σημαντική είναι και η αναφορά στους διαρκείς ελέγχους που διενεργούνται για τον εντοπισμό ανασφάλιστων και μη καταβληθέντων τελών οχημάτων. Οι παραβάτες μπορεί να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα μεταξύ 250 και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του οχήματος και την κατάσταση της ασφάλισής του. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν να πληρώσουν το διπλάσιο της οφειλής, ενώ τα πρόστιμα για υποτροπή εξαπλασιάζονται.

Η είδηση που αφορά τη διαδικασία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για το 2025, αναφέρει ότι οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα όπως πέρυσι. Τα οχήματα ταξινομημένα πριν από το 2010 πληρώνουν τέλη με βάση τον κυβισμό τους, ενώ όσα έχουν ταξινομηθεί μεταγενέστερα υπολογίζουν τα τέλη σύμφωνα με τις εκπομπές CO2 τους. Τα πιο «καθαρά» οχήματα, λιγότερο από 90 ή 122 g/km, ανάλογα με την ηλικία τους, απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Πηγή: ethnos.gr