Χρήματα (Pexels)

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, διοργάνωσε συνέντευξη στο MEGA όπου αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα όπως ο κατώτατος μισθός, οι αυξήσεις των συντάξεων και η Εισφορά Αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους. Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, επεσήμανε ότι εξελίσσεται ένας κύκλος διαλόγου με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για την αύξησή του μετά το 2027. Όπως δήλωσε, ο στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 46% από τα 650 ευρώ όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση.

Η υπουργός τόνισε την ανάγκη για έναν μαθηματικό τύπο που θα συνυπολογίζει τον πληθωρισμό και την πορεία της οικονομίας, λέγοντας ότι οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού θα σχετίζονται άμεσα με τις τιμές. Επιπλέον, υπογράμμισε τον στόχο για την αύξηση του μέσου μισθού γύρω από τα 1.500 ευρώ.

Αναφερόμενη στον τομέα της απασχόλησης, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώνοντας τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες. Η υπουργός δήλωσε ότι η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό, φτάνοντας το 9%, και προανήγγειλε δράσεις για τους νέους και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, ανέφερε προγραμματισμένες αυξήσεις από τον Ιανουάριο του 2025, με σωρευτική αύξηση 13% την τελευταία τριετία. Η ακριβής αύξηση θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο. Επιπλέον, ενημέρωσε για επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης, προκειμένου να διορθωθεί η στρέβλωση που πλήττει κάποιους συνταξιούχους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέσω των «Ημερών Καριέρας» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν θέσεις δουλειάς, παρέχοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες αναζητούντες εργασία να βρουν ευκαιρίες. Το υπουργείο σχεδιάζει να επεκτείνει αυτές τις δράσεις και στο εξωτερικό, για να εντοπίσει ταλαντούχους επαγγελματίες που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα.

Πηγή: ethnos.gr