Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης για Στήριξη Παιδιών με Αναπηρία ή Αναπτυξιακές Διαταραχές
Δύο χιλιάδες πεντακόσια παιδιά και οι οικογένειές τους θα λάβουν βοήθεια μέσω voucher αξίας έως 800 ευρώ το μήνα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με στόχο την υποστήριξη της ανάπτυξης παιδιών με αναπηρίες ή αναπτυξιακές διαταραχές, ή με υψηλή πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων διαταραχών, από τη γέννηση έως την ηλικία των 6 ετών. Η υλοποίηση του προγράμματος είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Το voucher διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού, με τρεις κατηγορίες τιμών, ανάλογα με τον αριθμό των σειρών θεραπείας που είναι απαραίτητες. Συγκεκριμένα, 800 ευρώ αν απαιτούνται τουλάχιστον 20 συνεδρίες μηνιαίως, 600 ευρώ αν απαιτούνται τουλάχιστον 15, και 400 ευρώ αν απαιτούνται τουλάχιστον 10. Για την αποδοχή του voucher απαιτείται όμως τουλάχιστον 10 συνεδρίες μηνιαίως.
Οι υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης περιλαμβάνουν εξατομικευμένες υπηρεσίες που προσφέρονται από διεπιστημονική ομάδα, η οποία απαρτίζεται από τουλάχιστον έξι επαγγελματίες: αναπτυξιακούς παιδίατρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, και ειδικούς όπως φυσικοθεραπευτές ή ειδικούς παιδαγωγούς.
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, υπογράμμισε τη σημασία αυτής της παρέμβασης: «Η περίοδος από τη γέννηση έως την ηλικία των έξι ετών είναι καθοριστική για την ανάπτυξη των παιδιών. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τα παιδιά με αναπηρίες και τις οικογένειές τους και να διασφαλίσουμε την καλή ψυχική υγεία τους».
Το πρόγραμμα θα αξιοποιήσει πόρους 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, και θέτει το πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε ενιαίο θεσμοθετημένο πλαίσιο ή χαρτογράφηση των παρόχων τέτοιων υπηρεσιών.
Η παροχή των υπηρεσιών θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση και παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού, τη συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των γονέων, και ειδικές θεραπείες όπως εργοθεραπείες και λογοθεραπείες.
Πηγή: ethnos.gr