Στιγμιότυπο από πετρελαιοφόρα/Ap Photos

Η Τουρκία συνεχίζει αδιάλειπτα να διαπραγματεύεται ενεργειακές συμφωνίες, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών του κλάδου. Με τη νέα 10ετή συμφωνία LNG με την Total Energies και την συνεργασία με τη Shell, η χώρα επεκτείνει το δίκτυο τροφοδοσίας της. Ο υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, επιδιώκει να διαφοροποιήσει το εφοδιαστικό χαρτοφυλάκιο της Τουρκίας, μετατοπίζοντάς το από τις παραδοσιακές μακροπρόθεσμες συμβάσεις φυσικού αερίου αγωγών σε πιο ευέλικτες και εκσυγχρονισμένες επιλογές.

Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παίκτη στη διάθεση του ρωσικού αργού πετρελαίου, αξιοποιώντας ένα «παραθυράκι διύλισης» που της επιτρέπει να προμηθεύεται ρωσικό πετρέλαιο παρά τις περιοριστικές κυρώσεις. Οι χώρες της G7+ έχουν δείξει ελάχιστη βούληση να κλείσουν αυτό το κενό στη διύλιση, και στην πραγματικότητα έχουν αυξήσει τις εισαγωγές τους από κράτη που δεν εφαρμόζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λειτουργώντας ως μεσάζοντες για τη ρωσική αγορά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, η Τουρκία, που πριν από την εισβολή στην Ουκρανία ήταν ο 14ος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού, έχει αναρριχηθεί στην 3η θέση το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Πηγή: ethnos.gr