Η Εξέλιξη της Ελληνικής Οικονομίας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα σχετικά με την ελληνική οικονομία, την ακρίβεια και τις προοπτικές ανάπτυξης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN. Υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2019 μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ρυθμούς ανάπτυξης 2ης – 3ης θέσης στην Ευρωζώνη. Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως “η Ελλάδα είναι μια χώρα πληγωμένη οικονομικά, αλλά η αναγνώριση της προσπάθειας από την Ευρώπη είναι σημαντική”.
Σχετικά με την ακρίβεια, ο Χατζηδάκης σημείωσε ότι είναι ένα διεθνές φαινόμενο που επηρεάζει τα νοικοκυριά. Παρά τις προκλήσεις, ανέφερε ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης και στην Ευρώπη, καθώς και στην Ελλάδα. Επισήμανε ακόμη τη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την αύξηση των μισθών θα τηρηθούν.
Αναφερόμενος στη φτώχεια, ο υπουργός επεσήμανε τη βελτίωση του σχετικού δείκτη, ο οποίος δείχνει πως η Ελλάδα διατηρεί υψηλά ποσοστά. “Είναι φυσικό να υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις όταν μια χώρα περνά από κρίσεις, αλλά τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πρόοδο”, είπε.
Στη συνέχεια, μίλησε για την ανάγκη μείωσης των τιμών στα ενοίκια, που έχουν ανέβει λόγω της οικονομικής ανάπτυξης. Σημείωσε πως η κυβέρνηση εργάζεται ήδη για αυτό, με προγράμματα που στόχο έχουν να ανακουφίσουν τους πολίτες από τις πιέσεις της αγοράς.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη φορολογία, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει αυξήσει φόρους και έχει πραγματοποιήσει πάνω από 60 μειώσεις. Τόνισε ότι οι παραπάνω έσοδα οφείλονται στην ανάπτυξη και στη μείωση της φοροδιαφυγής, με την προσδοκία ότι οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν επιπλέον οφέλη μέχρι το 2027.
Τέλος, όσον αφορά τις υψηλές προμήθειες των τραπεζών, ανακοίνωσε ότι υπάρχει ήδη πρόοδος στη μείωσή τους και ότι το νέο σύστημα IRIS βοηθάει στις άμεσες πληρωμές χωρίς προμήθειες. Σχολίασε πάντως και την ανάγκη για διαφάνεια στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αποδίδοντας τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος στους εξωτερικούς παράγοντες, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πηγή: ethnos.gr