Μπύρες Heineken  (AP Photo/J. David Ake)

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (ΖΜΘ) κέρδισε μια σημαντική νομική υπόθεση κατά της Heineken NV, διεκδικώντας αποζημίωση που ξεπερνά τα 160 εκατ. ευρώ. Η αγωγή της «Βεργίνα» που κατατέθηκε το 2017 ξεπέρασε τα νομικά εμπόδια που είχε θέσει η Heineken και ανοίγει το δρόμο για τον υπολογισμό του ύψους της αποζημίωσης που θα καταβληθεί από κοινού από τη Heineken και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Με απόφαση του Πρωτοδικείου του Άμστερνταμ επιβεβαιώθηκε ότι η Heineken ανήκει στην ίδια οικονομική οντότητα με την ελληνική θυγατρική της, καθιστώντας την αλληλέγγυα υπεύθυνη για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την imerisia.gr.

Η απόφαση αυτή συνδέεται με προηγούμενη απόφαση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2015 και θεωρείται ορόσημο για τον κλάδο της ζυθοποιίας, καθώς δημιουργεί ένα παγκόσμιο προηγούμενο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από μητρικές εταιρείες.

Ο Δημήτρης Κρις, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΖΜΘ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νίκη αυτή, τονίζοντας ότι αφορά όλες τις ανεξάρτητες ζυθοποιίες της Ευρώπης που αγωνίζονται κατά των πρακτικών των πολυεθνικών. Ο Νικόλαος Μπήλιος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της ΖΜΘ, υπογράμμισε ότι η απόφαση αλλάζει ριζικά τα δεδομένα του κλάδου και ενισχύει τις ανεξάρτητες μικροζυθοποιίες διεθνώς.

Πηγή: ethnos.gr