Ηλικιωμένη γυναίκα (Φωτογραφία αρχείου/Unsplash)

Ο ΕΦΚΑ διεκδικεί αναπηρικό επίδομα από την οικογένεια μιας ηλικιωμένης που πέθανε το 2009, ποσού 21.000 ευρώ, αν και το επίδομα που είχε λάβει ανέρχεται σε 6.900 ευρώ. Ο γαμπρός της αποθανούσας μίλησε στην εκπομπή «Open Τώρα» και εξήγησε ότι η πεθερά του, κατά την διετία 2002-2004, είχε λάβει αυτά τα χρήματα με απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βόλου.

Μετά τον θάνατο της ηλικιωμένης, η διευθύντρια του υποκαταστήματος ΙΚΑ αμφισβήτησε την αρχική απόφαση. Το 2011 το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή, αλλά το ΙΚΑ δεν ενημέρωσε τους κληρονόμους. Έτσι, το 2020, η οικογένεια έλαβε ειδοποιητήριο σχετικά με την καταβολή ποσού 16.196 ευρώ, με βάση το επίδομα της πεθεράς του.

Μετά από νομικές ενέργειες, το ποσό που ζητείται αυξήθηκε σε 21.000 ευρώ. Ο γαμπρός εξέφρασε την απογοήτευσή του λέγοντας ότι «είναι κοροϊδία». Δημοσιοποίησε τα προβλήματα με την επικοινωνία και τα έγγραφα, σημειώνοντας ότι η διευθύντρια υπονοεί ότι οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είχαν λάβει χρήματα, ενώ οι γιατροί της δευτεροβάθμιας όχι, παρόλο που οι αποφάσεις τους ήταν παρόμοιες.

Πηγή: ethnos.gr