Ελαιόλαδο (Pixabay)

Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να είναι ανώτερη από εκείνη του 2023, με εκτιμήσεις που προβλέπουν ότι θα αγγίξει τους 220-230 χιλιάδες τόνους. Αυτό θα έχει θετική επίδραση στις τιμές, καθώς οι καταναλωτές θα μπορέσουν να προμηθευτούν το προϊόν σε χαμηλότερες τιμές από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε μια ομαλοποίηση των τιμών στην αγορά.

Όπως τονίζει ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου, οι παραγωγές από όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες αρχίζουν να επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών παραγωγού. Προβλέπεται ότι οι τιμές θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι, και αυτό φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της αύξησης των ποσοτήτων που θα διατεθούν στην αγορά.

Πέρυσι, η αύξηση των τιμών του ελαιολάδου προκάλεσε δυσκολίες στους καταναλωτές, που αναγκάστηκαν να στραφούν σε εναλλακτικά λάδια, όπως το ηλιέλαιο ή τα σπορέλαια. Στην Ισπανία και την Ιταλία, χώρες με μεγάλη παράδοση στην ελαιοπαραγωγή, οι πωλήσεις επίσης υποχώρησαν κατά 18-20%. Ο κ. Οικονόμου σημειώνει ότι αυτή η πτώση οφείλεται όχι μόνο στην υψηλή τιμή, αλλά και στις αλλαγές στη διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων.

Για την επόμενη πορεία της αγοράς, ο κ. Οικονόμου προτείνει την ανάγκη ενημέρωσης των καταναλωτών για τα οφέλη του ελαιολάδου στην υγεία τους. Υπογραμμίζει ότι οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί, με σκοπό την πώληση τυποποιημένου ελαιολάδου αντί χύμα προϊόντων, τα οποία συχνά είναι νοθευμένα. Επιπλέον, τονίζει τη σημασία της εθνικής στρατηγικής για εξαγωγές και προώθηση του προϊόντος, προσκαλώντας όλους να συμμετάσχουν σ’ αυτήν τη διαδικασία.

Η τρέχουσα κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, θα μπορούσε να βελτιώσει τον τρόπο που οι οικογένειες καταναλώνουν το ελληνικό ελαιόλαδο, καθιστώντας το ξανά βασικό στοιχείο της διατροφής τους, μακριά από τις προηγούμενες τάσεις αντικατάστασης με φθηνότερες εναλλακτικές επιλογές.

Πηγή: ethnos.gr