Σερβιτόρος  (AP Photo/Pavel Golovkin)

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που καθόρισε ότι τα πουρμπουάρ είναι μισθός και υπόκεινται σε κρατήσεις. Μετά τον σάλο, το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις και νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μισθωτοί στο τομέα των υπηρεσιών θα έχουν τη δυνατότητα να απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές για ποσά έως 3.600 ευρώ ετησίως ή 300 ευρώ μηνιαίως από τα φιλοδωρήματα.

Επιπλέον, το απαλλασσόμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ονομαστικού μισθού. Οτιδήποτε υπερβαίνει το όριο αυτό θα υπόκειται σε κανονικές κρατήσεις εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων, και θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό δώρων και αποζημιώσεων απόλυσης.

Για την αποφυγή αθέμιτων πρακτικών, αν διαπιστωθεί μείωση μισθού του εργαζομένου με ταυτόχρονη αύξηση των πρόσθετων αμοιβών, ο εργοδότης θα επιβαρύνεται με εισφορά ίση με το 22% της μείωσης των σταθερών αποδοχών.

«Το φιλοδώρημα δίνεται από τον πελάτη στον εργαζόμενο ως ένδειξη ευχαριστίας για τις υπηρεσίες του. Δεν έχει δικαίωμα η επιχείρηση να παρακρατά φιλοδωρήματα και οποιαδήποτε παρακράτηση που γίνει κατά λάθος πρέπει να καταγραφεί ως έσοδο της επιχείρησης, αλλιώς συνιστά παράβαση», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών Επαγγελματιών, Γιώργος Κουράσης.

Η διάσύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και η ευρεία χρήση καρτών από τους καταναλωτές για πληρωμές σε εστιατόρια και καφετέριες, ενσωματώνοντας και τα φιλοδωρήματα, έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της φορολόγησης των πρόσθετων αυτών αποδοχών, το οποίο, παρά την υφιστάμενη νομοθεσία, παρέμενε ανενεργό. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι φαίνεται να προτιμούν τα μετρητά στο χέρι, αντί του ηλεκτρονικού φιλοδωρήματος.

Πηγή: ethnos.gr