Η δολοφονία του άοπλου αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ είναι ένα από τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας που αναδεικνύουν τον ρατσισμό του συστήματος και συνταράσσουν την αμερικανική κοινωνία.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας αναμόρφωση της αστυνομίας με προσλήψεις περισσότερων γυναικών και μη μαύρων αξιωματικών.

Μέχρι σήμερα, όμως, δεν υπήρχαν σαφή επιστημονικά επιχειρήματα για ένα τέτοιο αίτημα. Τώρα αυτό αλλάζει χάρη σε μελέτη που παρακολούθησε 7.000 αστυνομικούς στο Σικάγο και διαπίστωσε ότι οι μαύροι και ισπανόφωνοι αστυνόφωνοι αστυνομικοί σταματούν λιγότερα άτομα για έλεγχο, προχωρούν σε λιγότερες συλλήψεις και χρησιμοποιούν λιγότερη βία σε σχέση με τους λευκούς. Το ίδιο βρέθηκε να ισχύει για τις γυναίκες αστυνομικούς.

«Είναι ένα σύστημα που ξεκάθαρα χρειάζεται αναμόρφωση» λέει στο Associated Press ο Ντιν Νοξ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και μέλος της ερευνητικής ομάδας που παρουσιάζει τη μελέτη στο Science.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε δεδομένα για το ποιες μεταρρυθμίσεις λειτουργούν» επισημαίνει, εξηγώντας το σκεπτικό της μελέτης.

Από πορεία διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του άοπλου Αφροαμερικανού από αστυνομικό (Reuters)

Ο Νοξ και οι συνεργάτες του αξιοποίησαν δεδομένα της αστυνομίας του Σικάγο που δημοσιοποιήθηκαν έπειτα από προσφυγή ακτιβιστών και δικηγόρων στα ανώτατα δικαστικά όργανα του Σικάγο.

Οι ερευνητές κατάφεραν τελικά να συγκεντρώσουν δεδομένα για 1,6 εκατομμύρια παρεμβάσεις –όπως ελέγχους και συλλήψεις- από 7.000 αξιωματικούς το διάστημα 2012-15.

Συγκρίνοντας αστυνομικούς που εργάζονται σε γειτονιές με παρόμοια χαρακτηριστικά, η ανάλυση αποκάλυψε ότι η δημογραφική σύσταση της αστυνομίας παίζει ρόλο. Συγκριτικά με λευκούς αστυνομικούς που ανέλαβαν παρόμοιες υποθέσεις σε παρόμοιες γειτονιές, οι μαύροι αστυνομικοί προχωρούσαν σε 29% λιγότερους ελέγχους πολιτών και 21% λιγότερες συλλήψεις, και χρησιμοποιούσαν βία 32% λιγότερο συχνά. Αντίστοιχες αποκλίσεις καταγράφηκαν στους ισπανόφωνους αξιωματικούς και στις γυναίκες του σώματος.

«Βλέπουμε δύο ομάδες αξιωματικών να βγαίνουν στον δρόμο και να αντιμετωπίζουν την ίδια ομάδα πολιτών με διαφορετικό τρόπο. Είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία» λέει ο Νοξ.

Η διαφορά μεταξύ λευκών και μαύρων αστυνομικών ήταν μεγαλύτερη σε γειτονιές όπου ζουν κυρίως μαύροι, και εμφανιζόταν κυρίως σε πλημμελήματα παρά σε σοβαρά αδικήματα –περιστατικά στα οποία ο αστυνομικός είχε το περιθώριο να επιλέξει πώς θα αντιδράσει.

Πράγματι, πολλά πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας αφορούσαν μαύρους πολίτες που θεωρήθηκαν ύποπτοι για μη σοβαρά αδικήματα, όπως συνέβη με την περίπτωση του Τζορτζ Φλόιντ.

Η μελέτη καταδεικνύει ότι η ισότιμη δημογραφική εκπροσώπηση όλων των φυλετικών ομάδων θα βοηθούσε στον περιορισμό της αστυνομικής βίας.

Υπάρχουν πάντως και περιορισμοί στην έρευνα. Για παράδειγμα, τα δεδομένα αφορούν την τετραετία 2012-15 και δεν αποτυπώνουν πρόσφατες αλλαγές στην αστυνομία του Σικάγο. Επιπλέον, τα ευρήματα μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικά για τα 18.000 αστυνομικά τμήματα που λειτουργούν στις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα στηρίζουν αυτό που λένε εδώ και δεκαετίες οι ακτβιστές κατά του ρατσισμού.

Τα ευρήματα «υποδεικνύουν ότι μπορούμε να σώσουμε ζωές αυξάνοντας τον αριθμό των μαύρων και των γυναικών στην αστυνομία» λέει ο Φίλιπ Άτιμπα Γκοφ, καθηγητής Αφρο-αμερικανικών Σπουδών στο Γέιλ και συνιδρυτής της οργάνωσης  Center for Policing Equity, οποίος υπογράφει συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού στο Science.

Υπάρχουν όμως άλλοι που ζητούν ακόμα περισσότερα: «Η αύξηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας δεν θα φτιάξει από μόνη της την κατάσταση» λέει στο AP η Ρετζίνα Ράσελ της Συμμαχίας του Σικάγο κατά του Ρατσισμού και της Αστυνομικής Καταπίεσης.

Η Ράσελ και άλλοι ακτιβιστές της πόλης θα ήθελαν να δουν να τιμωρούνται πιο αυστηρά οι ένοχοι για κατάχρησης εξουσίας, αλλά και να χρησιμοποιούνται κάμερες για την επιτήρηση των αστυνομικών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr