Ένα χώρο πρασίνου φιλικό σε όλους, ευέλικτο και πολυχρηστικό φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο Δήμος Καλαμάτας σε έκτασή του, έχοντας ως πρωταγωνιστή την ελιά.

Στην 20/2022 συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, σε συνέχεια σχετικής εισήγησης (δείτε ΕΔΩ) παρελήφθησαν από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας οι οριστικές μελέτες που αφορούν στη δημιουργία ενός Υπαίθριου Πάρκου Ελιάς, το οποίο θα υποβληθεί ως υποέργο 2 στην Πράξη με τίτλο: «Παρεμβάσεις αναπλάσεων κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου», με προϋπολογισμό 587.500 € με Φ.Π.Α.  Στην ίδια εισήγηση περιλαμβάνεται δε ως υποέργο 1 η μελέτη που αφορά τη «Βιοκλιματική Ανάπλαση Πλατείας Φυτειάς».

Ο Δήμος Καλαμάτας θα συμμετέχει στο Μέτρο 1 «Σύνθετες αστικές αναπλάσεις» και ειδικά στην Δράση 1.1. με τίτλο: «Ολοκληρωμένα έργα αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου ή δίκτυο αυτών», διεκδικώντας τη σχετική χρηματοδότηση σε πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου.

Σημειώνεται ότι τα προτεινόμενα έργα αναπλάσεων διέπονται από τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και έχουν ως στόχο την αύξηση της βιωσιμότητας των κοινόχρηστων χώρων του οικισμού ή της ευρύτερης οικιστικής ενότητας στην οποία εντάσσονται, αυξάνοντας παράλληλα τις αστικές ροές χωρίς να περιορίζουν τις δυνατότητες ελεύθερης πρόσβασης και αναψυχής. Βασική προτεραιότητα είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της φύτευσης και του πρασίνου.

Ο χώρος που προτείνεται να μετατραπεί σε Υπαίθριο Πάρκο Ελιάς βρίσκεται δυτικά του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας, παραπλεύρως του ποταμού Νέδοντα. Με πρωταγωνιστές τα ελαιόδενδρα, το Πάρκο χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Βασικό επίπεδο είναι η στάθμη της εισόδου από όπου ξεκινά το πρώτο μέρος της πορείας που καταλήγει στην Πέργκολα – Info Kiosque, όπου κατά μήκος αυτής της πορείας ο επισκέπτης θα συναντήσει παλιά αντικείμενα που αφηγούνται την ιστορία της παραγωγής του ελαιολάδου.

Στη μελέτη ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί στο σχεδιασμό του φωτισμού του Πάρκου ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος ιδιαίτερα ευχάριστος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην προσπελασιμότητα του χώρου από άτομα μειωμένης κινητικότητας. Η μελέτη προτείνει δάπεδα κατασκευασμένα από μη ολισθηρά υλικά και πορείες με ήπιες κλίσεις από 2 έως 5%. Δεν υπάρχουν απρόβλεπτες αλλαγές επιπέδων ή μικρά δυσανάγνωστα ρίχτια και όλοι οι χώροι του πάρκου είναι προσβάσιμοι.

Οι πινακίδες σήμανσης τοποθετούνται σε κατάλληλα ύψη ώστε να είναι αναγνώσιμες από όλους και υπάρχει επαρκής φωτισμός ώστε να καθίσταται ο χώρος προσβάσιμος και από άτομα με μειωμένη όραση. Οι γεωμετρίες των αρχιτεκτονικών στοιχείων είναι ομαλές και φιλικές για όλες τις ηλικιακές ομάδες χωρίς να δημιουργούνται επικίνδυνα σημεία για άτομα μειωμένης αντίληψης.

Πηγή: in.gr