Ελλείψεις σε μια σειρά ειδών, από ηλεκτρονικές/ηλεκτρικές συσκευές μέχρι εποχιακά και παιχνίδια, γίνονται πιο αισθητές τις ημέρες των εορτών, καθώς κορυφώνεται η ζήτηση.

Οι καθυστερήσεις στην τροφοδοσία των καταστημάτων είναι γενικό φαινόμενο και επηρεάζουν ακόμη και τα είδη ένδυσης, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρονται ελλείψεις στον κλάδο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του euro2day, στις εταιρείες τεχνολογίας και ηλεκτρικών ειδών, ορισμένα ηλεκτρονικά είδη και παιχνιδομηχανές φτάνουν στις αποθήκες «με το σταγονόμετρο», λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κατασκευάστριες βιομηχανίες, ενώ ελλείψεις παρατηρούνται και στις αλυσίδες οικιακού εξοπλισμού.

Στην ΙΚΕΑ, για παράδειγμα, φτάνουν στο 13-14% των κωδικών του χαρτοφυλακίου της, όπως ανέφερε πρόσφατα, με αφορμή τα εγκαίνια του city IKEA στο The Mall Athens, ο Βασίλης Φουρλής, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου.

Ορισμένες εταιρείες ξέμειναν από εποχιακά είδη όπως δέντρα, στολίδια, φωτάκια, μπάλες και εξοπλισμό για το εορταστικό τραπέζι.

Στα συγκεκριμένα είδη, πάντως, βγήκαν κερδισμένοι όσοι είχαν δημιουργήσει υψηλό στοκ, είτε λόγω καλύτερου προγραμματισμού, είτε λόγω απούλητου εμπορεύματος από το περσινό lockdown.

Έλλειψη σε λούτρινα και κουνιστά αλογάκια

Στις αλυσίδες παιχνιδιών, είδος υπό… εξαφάνιση θα είναι τα μεγάλα λούτρινα και τα κουνιστά αλογάκια. Πρόκειται για είδη που επιβαρύνονται περισσότερο από το μεταφορικό κόστος, επειδή είναι ογκώδη και φθηνά, οπότε θα πρέπει να ανατιμηθούν σημαντικά για να φτάσουν στο ράφι.

Στα υπόλοιπα είδη που είναι σε έλλειψη, όπως τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, το πρόβλημα αφορά στις βιομηχανίες.

Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, οι χονδρέμποροι στρέφονται σε εναλλακτικούς προμηθευτές, εκτός Κίνας, για να παρακάμψουν τα υψηλά κόστη και να καλύψουν τις ανάγκες μεγάλων αλυσίδων παιχνιδιών, αλλά και μικρών, ανώνυμων καταστημάτων παιχνιδιών.

Οι διεθνείς προκλήσεις

Οι ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά έχουν ως αιτία την αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, που δεν επιτρέπει τη συγκέντρωση των πρώτων υλών για την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων και ιδίως όσων εξαρτώνται από επεξεργαστές και τσιπ ημιαγωγών.

Όπως αναφέρει το euro2day, πρόκειται για υλικά που ήταν σε ζήτηση και πριν την πανδημία, λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού και της υιοθέτησης της τεχνολογίας 5G, αλλά με την τηλεργασία αυτή η ζήτηση εκτοξεύθηκε.

Ταυτόχρονα, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των καθυστερήσεων στις μεταφορές, πολλά προϊόντα δεν φτάνουν έγκαιρα στον καταναλωτή. Οι παραγγελίες καθυστερούν λόγω συμφόρησης στα λιμάνια, ενώ πολλές ακυρώνονται επιτείνοντας το πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα.

Επιπλέον, η διαταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα φέρνει προκλήσεις σε βιομηχανίες και δίκτυα. Ενδεικτική είναι η απόφαση της Toyota να αναστείλει την παραγωγή εργοστασίων της, λόγω ελλείψεων τσιπ και ανταλλακτικών, αλλά και η απόφαση της McDonald’s στην Ιαπωνία να προσφέρει αποκλειστικά… μικρές μερίδες τηγανητές πατάτες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις, λόγω της συμφόρησης στα λιμάνια, σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

Πηγή: in.gr