Ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ που βουλιάζει καθημερινά μέσα στο σκοτεινό κόσμο των αποκαλύψεων για το παρακράτος και τη διαπλοκή, επιχειρεί μια στροφή ξανά στο δρόμο και τα πεζοδρόμια του …αγώνα.

Έμαθε αλλά δεν …ξέμαθε

Η πολιτική ατζέντα της Κουμουνδούρου και οι θέσεις του δεν αποδίδουν, δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ένα χρόνο μετά τις εκλογές, το γόητρο και το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα έχουν τρωθεί σημαντικά καθώς καθημερινά βρίσκεται απολογούμενος για τον Ν. Παππά, τον Π. Καμμένο και τον Δ. Παπαγγελόπουλο, η επιχείρηση αναστήλωση του ηθικού πλεονεκτήματος δεν μπορεί να γίνει πειστική, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να βγάλει ξανά αριστερά το φλας για να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους που πρόδωσε την πενταετία της διακυβέρνησής του.

Είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, επιχειρώντας υπό το βάρος των αποκαλύψεων του Χρήστου Καλογρίτσα, μια φυγή προς τα μπρος.

«Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε να ξαναφέρουμε τη χώρα σε τροχιά Δικαιοσύνης και προόδου. Παρόντες καθημερινά στη Βουλή, αλλά όχι μόνο στη Βουλή.

Παρόντες και παρούσες και στο δρόμο, στις κοινωνικές κινητοποιήσεις, παντού όπου οι πολίτες αντιστέκονται, διεκδικούν, διαδηλώνουν.

Γιατί είμαστε η Αριστερά που έμαθε να κυβερνάει, αλλά δεν ξέμαθε να παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό.

Στο λαό ακουμπάμε, τον λαό εμπιστευόμαστε, από τον λαό αντλούμε δυνάμεις, με τον λαό βρίσκουμε τις απαντήσεις στο ΤΙ και στο ΠΩΣ μιας σύγχρονης δημοκρατικής Ελλάδας» ήταν το προ ημερών σάλπισμα του Αλέξη Τσίπρα για επιστροφή στο ΣΥΡΙΖΑ της …Γένοβας.

Ακολούθησαν τα καλέσματα συμμετοχής στις χτεσινές διαδηλώσεις και οι υψηλοί τόνοι για την «ιστορία του κόσμου που είναι η ιστορία των διαδηλώσεων».

Αντιμνημονιακοί τόνοι

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας στη βουλή μίλησε για τις κατακτήσεις της μεταπολίτευσης χάρη στους αγώνες του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο του 1974, ξεχνώντας ότι ο ίδιος ούτε τη μισή πορεία δεν τόλμησε να κάνει πέρσι καθώς ντράπηκε να φτάσει έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Παρόλα αυτά οι ρητορικοί τόνοι του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα παραπέμπουν στην προ του τρίτου μνημονίου της κυβέρνησής του περίοδο, την περίοδο του 2012-2014.

Θυμήθηκε το Bella ciao για να ντύσει μουσικά το βίντεο κατά του νόμου πλέον για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Μάλιστα μιμούμενος κατά κάποιο τρόπο το αντίστοιχο βίντεο του ΚΚΕ, περιείχε εμβληματικά στιγμιότυπα από την ιστορία του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Στο «νησί του Γλέζου»

Όπως φαίνεται, η στροφή προς την κεντροαριστερά που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας σε επίπεδο κορυφών δεν μπορεί να αποδώσει πολιτικά και να δώσει ώθηση στο ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναμπεί σε τροχιά εξουσίας.

Οπότε στην Κουμουνδούρου αποφάσισαν να παίξουν με το αίσθημα του αριστερού ακροατηρίου και να ξαναδοκιμάσουν τη συνταγή που τους έφερε στην εξουσία το 2015. Μόνο που τώρα πια η συνταγή αυτή φτιάχνει μόνο σούπες ξινισμένες.

Ακόμα και η περιοδεία στη Νάξο που επέλεξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο των όσων έγιναν χτες εντός και εκτός βουλής, μόνο τυχαία δεν ήταν.

Έρχομαι στο «νησί του Γλέζου» είπε ο ανερυθρίαστα ο κ. Τσίπρας ξεχνώντας ότι ο μακαρίτης ο Μανώλης Γλέζος είχε κάνει αυτοκριτική και είχε ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, μετά τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ.

Λεπτομέρεια

Σε κάθε περίπτωση πάντως η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο πεζοδρόμιο και στο παλιό «αγωνιστικό παρελθόν» δεν σημαίνει και θα ξεχαστεί και παραγραφεί από την ιστορία μια «λεπτομέρεια» που έχει προηγηθεί.

Αυτή η «λεπτομέρεια» είναι τα κυβερνητικά του πεπραγμένα. Τα φανερά, τα μνημονιακά και αυτά που αφορούν άμεσα την καθημερινότητα του πολίτη, ο λαός τα αποτίμησε στις εκλογές του 2019 και έστειλε στην Κουμουνδούρου το λογαριασμό.

Τα άλλα, τα κρυφά, τα «ηχογραφημένα» τα βλέπει τώρα σιγά-σιγά να αποκαλύπτονται και αηδιάζει.

Και δεν θα τα ξεχάσει όσο και να πάρει τους δρόμους ο μεταμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: in.gr