Σαουδάραβας πρίγκιπας, ιδιοκτήτης ενός από τα ακριβότερα σπίτια του Λονδίνου, το οποίο διατίθεται στην αγορά προς 250 εκατ. στερλίνες μετά την κατάσχεσή του, μηνύεται από δεύτερο δανειστή για καθυστερημένες πληρωμές για ένα ιδιωτικό αεροσκάφος Boeing 787.

Η όλη υπόθεση αναδεικνύει τις μεγάλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί στα οικονομικά της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.

Οπως περιγράφουν οι «Financial Times», μια ιρλανδική θυγατρική της China Minsheng Bank διεκδικεί τουλάχιστον 30 εκατ. στερλίνες σε απλήρωτους λογαριασμούς και τόκους για το επαγγελματικό αεροσκάφος που μισθώθηκε από εταιρεία με έδρα τις Βερμούδες το 2017 με προσωπική εγγύηση του πρίγκιπα Χαλέντ μπιν Σουλτάν αλ Σαούντ, σύμφωνα με τα αγγλικά δικαστικά αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή της εφημερίδας. Ο δανειστής επιδιώκει να εκτελέσει την απόφαση κατά του The Holme, μιας έπαυλης στο Ρίτζεντς Παρκ, υποστηρίζοντας ότι ο πρίγκιπας είναι μεταξύ των πραγματικών ιδιοκτητών.

Η έπαυλη έχει τεθεί προς πώληση με εντολή των διαχειριστών που διορίστηκαν από άλλον δανειστή μετά τη λήξη ενός δανείου ύψους περίπου 150 εκατ. στερλινών που είχε ως υποθήκη το ακίνητο. Η ζητούμενη τιμή των 250 εκατ. στερλινών θα την καταστήσει την πιο ακριβή κατοικία που έχει πωληθεί ποτέ στο Λονδίνο, εάν εξασφαλιστεί συμφωνία.

Εικόνα των συναλλαγών

Η διαμάχη γύρω από το σπίτι δίνει μια εικόνα των συναλλαγών των πλούσιων επενδυτών του εξωτερικού σε ακίνητα υψηλής ποιότητας στο Λονδίνο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την οικονομική πίεση που υφίστανται τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.

Η απαίτηση του δανειστή κατά του πρίγκιπα Χαλέντ απορρέει από την προσωπική εγγύηση που παρείχε για τη μίσθωση του τροποποιημένου αεροσκάφους Boeing μέσω της εταιρείας Dream Aircraft με έδρα τις Βερμούδες, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Η Yuntian 10 Designated Activity Company, θυγατρική της China Minsheng, ενός από τους μεγαλύτερους ιδιώτες δανειστές της χώρας, κατέθεσε τη δικαστική αξίωση το 2020, αφού η Dream Aircraft σταμάτησε να καταβάλλει τις πληρωμές για τη μίσθωση.

Τριακόσιες συλλήψεις

Τα οικονομικά των μελών της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας έχουν δεχθεί πιέσεις από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που ουσιαστικά κυβερνά το βασίλειο.

Ενας σύμβουλος της  σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας δήλωσε ότι οι «οικονομικές συνθήκες του πρίγκιπα Χαλέντ άλλαξαν ριζικά» αφότου το Ριάντ ξεκίνησε αυτό που περιέγραψε ως εκστρατεία κατά της διαφθοράς το 2017.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, περίπου 300 πρίγκιπες, επιχειρηματίες και άλλοι συνελήφθησαν στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton, αν και ο πρίγκιπας Χαλέντ δεν ήταν μεταξύ τους. Η έπαυλη Χολμ είναι από τα τελευταία μεγάλα περιουσιακά στοιχεία του στο εξωτερικό, πρόσθεσε ο σύμβουλος.

Στρατηγός με εκπαίδευση στην Ακαδημία Σάντχερστ,  ο πρίγκιπας Χαλέντ ήταν αναπληρωτής υπουργός Αμυνας όταν το Ριάντ ξεκίνησε στρατιωτική επέμβαση εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούτι στην Υεμένη το 2009. Ηταν επίσης ιδιοκτήτης της αραβικής καθημερινής εφημερίδας «al-Hayat» που έχει πλέον κλείσει.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Πηγή: in.gr