Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, τον Οκτώβριο, με ετήσιο ρυθμό 4,4%, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και 4,2%, στο Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε, την Πέμπτη, ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας, σε ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το 3,9%, που εκτιμούσε τόσο η επιτροπή οικονομολόγων του Reuters όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας.

H στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) επιβεβαίωσε την εκτίμησή της για πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος εκτινάχθηκε σε ετήσιο 4,1%, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την ΕΕ.

Αν και οι ρυθμοί πληθωρισμού είναι παρόμοιοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ευρωζώνη, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να καταλήξουν, βάσει των δεδομένων, σε διαφορετικές πολιτικές.

Στην Αγγλία, όπου αναφέρθηκαν ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας, την Τρίτη, η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων, κατά τη συνεδρίασή της, τον Δεκέμβριο, όντας, έτσι, η πρώτη μεγάλη δυτική κεντρική τράπεζα που θα προβεί στην πράξη αυτή, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Οι εκτιμήσεις για τα επιτόκια

Ο αναλυτής της Deutsche Bank, Sanjay Raja, έγραψε, την Τετάρτη, ότι «η πιθανότητα της αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο έγινε, μόλις, πολύ πιο πιθανή».

Εκτιμά ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει, τον επόμενο μήνα, το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%, από το τρέχον 0,1%.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: in.gr