Το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού -από την αρχή της πανδημίας- που καταγράφηκε την Κυριακή στη χώρα μας έρχεται να προστεθεί στην ήδη έντονη ανησυχία και προβληματισμό που υπήρχε σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, με όλα τα στοιχεία να συγκλίνουν ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί νέα δέσμη μέτρων σε μια προσπάθεια περιορισμού μετάδοσης της νόσου.

Ο συνωστισμός που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες κυρίως σε νυχτερινά μαγαζιά, πάρτι και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, σε συνδυασμό με τη γενικότερη χαλάρωση που επικρατεί, έχουν σημάνει συναγερμό.

Εκεί που εστιάζουν οι επιστήμονες είναι η σημαντική μείωση του μέσου όρου ηλικίας των νοσούντων. Τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εμφανίζονται όλο και περισσότερα κρούσματα σε άτομα κάτω των 40 ετών, σημείο στο οποίο στάθηκε και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επανεμφάνισή του στην ενημέρωση για την πανδημία.

Ο καθηγητής έστειλε το μήνυμα πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι, προτρέποντάς τους να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους οι οποίοι, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, μπορεί να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Παρατήρησε, δε, πως υπάρχει πλέον μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Αυτό προκύπτει και από τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση της νόσου στη χώρα.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία με αυτά του Σαββάτου, παρατηρείται πως από τα 203 κρούσματα, τα 113 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 έτη.

Ακολουθεί η ηλιακή ομάδα 40-64 έτη με 72 κρούσματα, ενώ οι ηλικιωμένοι δείχνουν να είναι πιο προσεκτικοί, καθώς μόλις επτά από τους 203 ανήκουν στις ηλικίες 65 και άνω.

Συναγερμός για τις ΜΕΘ

Ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο που παρατηρείται από τα στοιχεία του τελευταίου 24ώρου είναι ότι αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς οι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Συγκριτικά με τα στοιχεία στις αρχές Αυγούστου προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διπλασιάστηκαν.

Ακολουθεί η εξέλιξη των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ τις τελευταίες ημέρες:

  • 1 Αυγούστου 10 ασθενείς
  • 2 Αυγούστου 12 ασθενείς
  • 3 Αυγούστου 13 ασθενείς
  • 4 Αυγούστου 13 ασθενείς
  • 5 Αυγούστου 13 ασθενείς
  • 6 Αυγούστου 14 ασθενείς
  • 7 Αυγούστου: 14 ασθενείς
  • 8 Αυγούστου: 17 ασθενείς
  • 9 Αυγούστου: 22 ασθενείς

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr