Μειωμένη ήταν η προσέλευση ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στις δομές υγείας της χώρας τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο, καθώς είχαν λιγότερες παροξύνσεις και λίγες μολύνσεις από κοροναϊό. Αιτία για την ευχάριστη αυτή εξέλιξη, ήταν η τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, η τήρηση αποστάσεων και οι εμβολιασμοί, αλλά και η διαχείριση της νόσου από πνευμονολόγους εκτός νοσοκομείων.

Εντούτοις η νόσηση από COVID-19 ασθενών σε ασθενείς με ΧΑΠ συνεπάγεται 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας, 1,5 φορά αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης και 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας της ζωής.

Τα παραπάνω τόνισαν ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, καθηγητές Πνευμονολογίας της Ιατρικής Αθηνών και Κρήτης, κ.κ. Στέλιος Λουκίδης και Νίκος Τζανάκης, αντίστοιχα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Στο πλαίσιο αυτό,  η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα «Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ. Ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντική» γιατί «η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια παραμένει κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και  η πανδημία του κοροναϊού επιβάλει ακόμα περισσότερο να προσέξουμε την υγεία των πνευμόνων μας. Υγιείς Πνεύμονες: Τώρα είναι πιο σημαντικό!».

Διαβάστε επίσης: Πρόληψη των αναπνευστικών νόσων με εμβόλιο συνιστά ο ΠΟΥ

Η εκστρατεία της ΕΠΕ θα «ταξιδέψει» ψηφιακά μέσω των social media, με ένα animation spot, με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος, (κύρια αιτία εμφάνισης ΧΑΠ) αλλά και της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης καθώς οι μισοί από τους πάσχοντες από ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν και η νόσος μπορεί να ελεγχθεί πλήρως με την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Χαιρετισμό στη συνέντευξη τύπου απηύθυνε η κα Μίνα Γκάγκα , Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός : Νέες οδηγίες για ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ

Η Συντονίστρια της Ομάδας ΧΑΠ της Ε.Π.Ε, Ανδριάννα Παπαϊωάννου, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Επιμελήτρια A΄, Β’ Παν. Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αττικόν» ανέφερε πως «εκτιμάται ότι η νόσος ευθύνεται παγκοσμίως για περισσότερα από 29 εκατομμύρια χρόνια ζωής σε συνθήκες αναπηρίας. Ωστόσο είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. Φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες, βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στη μείωση των παροξύνσεων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών».

Ο Συντονιστής Ομάδας ΧΑΠ της Ε.Π.Ε, Γεώργιος Χειλάς, Πνευμονολόγος – Επιμελητής Α’ ΕΣΥ στην 5η Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου «Σωτηρία», αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της ΧΑΠ στην υγεία, αλλά και για το εθνικό σύστημα υγείας λέγοντας ότι «η ΧΑΠ αποτελεί μία σύγχρονη συνεχιζόμενη πανδημία που οφείλεται στο κάπνισμα και οδηγεί στο θάνατο 3.000.000 ασθενείς παγκοσμίως κάθε έτος. Η νόσος εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία ακόμη και τα πιο εύρωστα και οργανωμένα συστήματα υγείας. Η «συμβολή» της ΧΑΠ στις δαπάνες υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη ανέρχεται στο 56% και το ετήσιο κόστος αγγίζει τα 39 δις ευρώ».

O κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας σημείωσε πως: «η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου, παρόμοιους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς και παρεμφερή κλινική συμπτωματολογία. Η διαχείριση των συγκεκριμένων ασθενών απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση και προσεκτική αξιολόγηση της κλινικής εικόνας».

Πηγή: in.gr