Την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ σε στρατιωτικό επίπεδο – στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται κοινές δράσεις και ασκήσεις με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων και των τριών κλάδων των ΕΔ – συζήτησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον ισραηλινό ομόλογό του Αντιστράτηγο Αβίβ Κοχαβί (Aviv Kochavi).

Η συζήτηση των δύο Αρχηγών έγινε κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 στο Ισραήλ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κατόπιν προσκλήσεως του ομολόγου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στη διαμόρφωση κοινής αντίληψης ως προς την προαγωγή της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα στενές το τελευταίο διάστημα. Προ ημερών άλλωστε ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ συνοδευόμενος από πολλούς υπουργούς. Πρόσφατα εξάλλου κυρώθηκε στη Βουλή η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ.

Η συμφωνία, όπως είχε δηλώσει στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος «δημιουργεί ένα πλαίσιο προμηθειών με γενικούς όρους, με διαδικασίες που θεσπίζονται, το οποίο βασίζεται στην κατάρτιση διακρατικών συμφωνιών, δηλαδή G to G συμφωνιών, δίνοντας τη δυνατότητα στις δύο χώρες για σύναψη διμερών συμβάσεων». Είχε τονίσει επίσης ότι αναμένεται να υπάρξει κινητικότητα από ισραηλινές εταιρείες παραγωγής αμυντικού υλικού, να αναπτύξουν σχήματα συμπαραγωγής και συνέργειας για την παραγωγή αμυντικού υλικού στην Ελλάδα, με τρόπο επωφελή και για τα δύο μέρη.

Πηγή: in.gr