Βρετανικό δικαστήριο έκρινε ότι μια νεαρή κοπέλα που είχε ενταχθεί στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, η Σαμίμα Μπέγκουμ, πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αμφισβητήσει την αφαίρεση της υπηκοότητάς της.

Ηλικίας 20 ετών σήμερα, η Σαμίμα Μπέγκουμ είχε φύγει ως έφηβη στη Συρία το 2015 μαζί με δύο συμμαθήτριές της. Παντρεύτηκε σε ηλικία 15 ετών έναν οκτώ χρόνια μεγαλύτερό της. ολλανδικής καταγωγής μαχητή του ΙΚ.

Αφού διέφυγε μαζί του από τις μάχες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, εντοπίστηκε τον Φεβρουάριο του 2019 σε ένα στρατόπεδο Σύρων προσφύγων όπου γέννησε ένα μωρό, το οποίο πέθανε μερικές εβδομάδες μετά τη γέννησή του. Άλλα δύο παιδιά της, που είχαν γεννηθεί ενόσω βρισκόταν στη Συρία, πέθαναν και αυτά.

Οι βρετανικές αρχές της αφαίρεσαν τη βρετανική υπηκοότητα τον Φεβρουάριο του 2019, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας και κρίνοντας πως θα μπορούσε να αιτηθεί διαβατήριο του Μπανγκλαντές. Όμως το Μπανγκλαντές είπε πως δεν είχε ζητήσει ποτέ την υπηκοότητα της χώρας και αρνήθηκε να τη δεχθεί.

Κέρδισε την πρώτη μάχη

Στη δικαστική μάχη την οποία ξεκίνησε κέρδισε σήμερα μια πρώτη νίκη. Η βρετανική δικαιοσύνη έκρινε πως «ο μοναδικός τρόπος που της επιτρέπει» να αμφισβητήσει με «αμερόληπτο και δίκαιο» τρόπο την αφαίρεση της υπηκοότητάς της είναι να της επιτραπεί να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να το πράξει.

Ο δικηγόρος της Ντάνιελ Φούτνερ χαιρέτησε «τη σημαντική υπόμνηση πως η αμεροληψία και το κράτος δικαίου παραμένουν ακρογωνιαίοι λίθοι του βρετανικού δικαστικού συστήματος και ορίζουν τα νομικά όρια εντός των οποίων μπορεί να ενεργήσει το υπουργείο Εσωτερικών».

«Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να αποτύχει ή να καθυστερεί επ’ αόριστον επειδή μια υπόθεση είναι δύσκολη ή [επειδή] εμπλέκεται η εθνική ασφάλεια» προσέθεσε σε μια ανακοίνωση υπογραμμίζοντας πως η πελάτισσά του δεν είχε ποτέ μέχρι τώρα «τη δυνατότητα να δώσει τη δική της εκδοχή των γεγονότων με δίκαιο τρόπο».

Η Σαμίμα Μπέγκουμ είχε εκφράσει τον Φεβρουάριο του 2019 την επιθυμία της να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο λέγοντας ότι δεν μετανιώνει που πήγε στη Συρία. Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει σοκ στη βρετανική κοινή γνώμη, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων το 2017 την ευθύνη για τις οποίες είχε αναλάβει το ΙΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: in.gr