Δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες πλαστοί λογαριασμοί που εμφανίστηκαν τους τελευταίους 11 μήνες στο Twitter εκθειάζουν τον Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των εκλογών του 2024.

Εκτός του ότι στηρίζουν τον τέως πρόεδρο, τα bot επιχειρούν να γελοιοποιήσουν τους αντιπάλους του και στα δύο πολιτικά στρατόπεδα και επιτίθενται στη Νίκι Χέιλι, την ρεπουμπλικανή τέως πρέσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η οποία θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία κόντρα στο πρώην αφεντικό της.

Οι πλαστοί λογαριασμοί προσπαθούν ταυτόχρονα να αποδυναμώσουν την υποψηφιότητα του ρεπουμπλικανού Ρον ντε Σάντις, διαπίστωσε η Cyabra, ισραηλινή εταιρεία που έστειλε τα ευρήματα της έρευνάς της στο Associated Press.

Την ώρα που οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται σε διαδικασία επιλογής του υποψηφίου τους, ο δημιουργός των bot φαίνεται ότι προσπαθεί να γυρίσει τη ζυγαριά αξιοποιώντας τις ίδιες τεχνικές χειραγώγησης που εφάρμοσε η Ρωσία για να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Αν και παραμένει άγνωστο ποιος μπορεί να δημιούργησε τα bot, η Cyabra εκτιμά ότι το δίκτυο στήθηκε εντός των ΗΠΑ.

Για να εξακριβώσουν αν ένας οποιοσδήποτε λογαριασμός είναι γνήσιος ή πλαστός, οι ερευνητές συνήθως εξετάζουν τις λίστες των ακολούθων του και το περιεχόμενο των αναρτήσεών του. Οι γνήσιοι λογαριασμοί τείνουν να ασχολούνται με μια ποικιλία θεμάτων με έναν συνδυασμό πρωτότυπου και αναδημοσιευμένου υλικού. Tα bot, αντίθετα, τείνουν να ασχολούνται με ένα μόνο θέμα.

«Ένας λογαριασμός θα πει για παράδειγμα ‘O Μπάιντεν θέλει να μας πάρει τα όπλα. Ο Τραμπ ήταν ο καλύτερος’, και ένας άλλος θα πει ‘Η 6η Ιανουαρίου [η ημέρα της εισβολής στο Καπιτώλιο] ήταν ψέμα και ο Τραμπ ήταν αθώος’» λέει ο Τζουλς Γκρος, ο μηχανικός της Cyabra που ανακάλυψε το δίκτυο.

Τα bot είναι πλαστοί, αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί που έγιναν ευρέως γνωστοί λόγω των ρωσικών παρεμβάσεων στις εκλογές του 2016. Αν και οι μεγάλες πλατφόρμες του Διαδικτύου έχουν βελτιώσει τις τεχνικές εντοπισμού τους, το δίκτυο που έφερε στην επιφάνεια η Cyabra επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα παραμένει.

Η νέα καμπάνια υπέρ του Τραμπ χωρίζεται στην πραγματικότητα σε τρία επιμέρους δίκτυα λογαριασμών στο Twitter, τα οποία δημιουργήθηκαν μαζικά τον Απρίλιο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2022.

Οι λογαριασμοί περιλαμβάνουν προσωπικές φωτογραφίες του δήθεν κατόχου καθώς και το όνομά του. Ορισμένοι ποστάρουν δικές τους αναρτήσεις, συχνά ως απάντηση σε πραγματικούς χρήστες, ενώ άλλοι απλά αναδημοσιεύουν αναρτήσεις πραγματικών χρηστών για να διαδώσουν το μήνυμα.

«ΜακΚόνελ…. Προδότη!» έγραψε ένας λογαριασμός ως απάντηση σε άρθρο για τον επικεφαλής των Ρεπουπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ, γνωστό επικριτή του Τραμπ.

Η Twitter Inc. υποστηρίζει ότι τα bot αντιστοιχούν σε λιγότερο από 5% των ενεργών χρηστών τους. Η Cyara διαπίστωσε ωστόσο ότι το ποσοστό είναι μακράν μεγαλύτερο μεταξύ των αναρτήσεων που επικρίνουν αντιπάλους του Τραμπ. Για παράδειγμα, τα τρία τέταρτα των αναρτήσεων κατά της Χέιλι βρέθηκαν να προέρχονται από bot.

Το δίκτυο βοήθησε επίσης να διαδοθεί η πρόταση να συμμαχήσει ο ΝτεΣάντις με τον Τραμπ ως υποψήφιος αντιπρόεδρος –μια εξέλιξη που θα απάλλασσε τον Τραμπ από μια πικρή διαμάχη αν ο ΝτεΣάντις μπει στην κούρσα.

Ψευδαίσθηση δημοφιλίας

Οι εγκωμιαστικές αναρτήσεις υπέρ του Τραμπ βοηθούν επίσης στο να δημιουργηθεί μια ψευδής εικόνα για τη δημοφιλία του τέως προέδρου, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Αυτό που θεωρούμε ως κυρίαρχο συναίσθημα για τους Ρεπουμπλικανούς ενόψει του 2024 γίνεται αντικείμενο χειραγώγησης από την αφθονία των bot» ανέφερε η Cyabra.

Τα περισσότερα bot δεν είναι σχεδιασμένα να πείθουν τους αναγνώστες αλλά να αναδημοσιεύουν περιεχόμενο ώστε να το δουν περισσότεροι χρήστες, επισήμανε ο Σάμιουελ Γούλεϊ, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέκας του οποίου το τελευταίο βιβλίο εστιάζει στην αυτοματοποιημένη προπαγάνδα.

Όταν ένας χρήστης αναδημοσιεύει αναρτήσεις που προέρχονται από bot στέλνει σήμα στους αλγορίθμους του Twitter να διαδώσουν την ανάρτηση ακόμα περισσότερο, είπε ο καθηγητής.

Τα bot μπορούν επίσης να δημιουργήσουν εσφαλμένη εικόνα για το πόσο δημοφιλής ή αντιδημοφιλής είναι ένας πολιτικός ή μια ιδέα, πρόσθεσε.

«Τα bot σίγουρα επηρεάζουν τη ροή πληροφορίας» σχολίασε ο Γούλεϊ. «Φτιάχτηκαν για να κατασκευάζουν μια ψευδαίσθηση δημοφιλίας. Η επανάληψη είναι το βασικό όπλο της προπαγάνδας και τα bot είναι πολύ καλά στην επανάληψη. Είναι πολύ καλά στο να φέρνουν πληροφορίες μπροστά στα μάτια των ανθρώπων».

Μέχρι πρόσφατα, τα περισσότερα bot μπορούσαν εύκολα να γίνουν αντιληπτά λόγω της αδέξιας γραφής ή των ονομάτων που περιέχουν ανύπαρκτες λέξεις ή αριθμούς. Καθώς πλατφόρμες κοινωνικών μέσων καταβάλλουν προσπάθεια να βελτιώσουν τις μεθόδους ανίχνευσης πλαστών λογαριασμών, τα bot γίνονται όλο και πιο καλοφτιαγμένα.

Ένα παράδειγμα είναι οι λεγόμενοι λογαριασμοί cyborg, πλαστοί λογαριασμοί στους οποίους ενίοτε ποστάρονται αναρτήσεις από πραγματικούς ανθρώπους.

Η κατάσταση μπορεί σύντομα να επιδεινωθεί λόγω της τεχνολογικής προόδου, καθώς συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να παράγουν πιο πειστικά κείμενα και ρεαλιστικές φωτογραφίες ανύπαρκτων ανθρώπων.

Τα bots που μιμούνται τη φυσική γλώσσα και χρησιμοποιούν βίντεο deepfake δεν αποκλείεται να αποδειχθούν μεγάλη πρόκληση για τις πλατφόρμες, προειδοποίησε η Κέιτι Χάρμπαθ του Bipartisan Policy Center, πρώην διευθύντρια δημόσιας πολιτικής στο Facebook.

«Οι πλατφόρμες έγιναν πολύ καλύτερες στην αντιμετώπιση των bot μετά το 2016» είπε. «Όμως τα bot που αρχίζουμε τώρα να βλέπουμε, με τεχνητή νοημοσύνη», μπορούν να δημιουργούν ψεύτικους ανθρώπους και ψεύτικα βίντεο».

Πηγή: in.gr