Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει αργότερα την Τρίτη νέους κανόνες για την ψηφιακή αγορά επιβάλλοντας περιορισμούς σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google και η Facebook.

Τα δύο νομοθετήματα για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες και τις Ψηφιακές Αγορές αποτελούν τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων 20 ετών, δίνοντας έμφαση στον ανταγωνισμό και τις ευθύνες των διαδικτυακών υπηρεσιών για το περιεχόμενο που φιλοξενούν.

Στην προσπάθεια πρωτοστατούν ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν και η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ, η οποία είχε επιβάλει τσουχτερά πρόστιμα στη Google για μονοπωλιακή συμπεριφορά και έχει γίνει φόβος και τρόμος για τους κολοσσούς της τεχνολογίας.

«Οι επιχειρήσεις και τα πολιτικά συμφέροντα μιας μικρής ομάδας εταιρειών δεν μπορεί να υπαγορεύουν το μέλλον μας» γράφουν οι δύο επίτροποι σε κοινό άρθρο τους που δημοσιεύεται στους Irish Times.

«Οι κανόνες μας για τις ψηφιακές υπηρεσίες στην Ευρώπη –την πιο περιζήτητη αγορά του κόσμου- χρονολογούνται στο 2000. Οι περισσότερες διαδικτυακές πλατφόρμες δεν υπήρχαν καν τότε».

«Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την εργαλειοθήκη μας και να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες και οι αρχές μας αντιμετωπίζονται παντού με σεβασμό. Online και offline».

Οι νέοι κανονισμοί μεταξύ άλλων αναμένεται να βάλουν στο στόχαστρο τις μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου, οι οποίες «καθορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού για τους χρήστες και τους ανταγωνιστές τους».

Η Κομισιόν έχει δηλώσει τη διαφωνία της με την τακτική αυτών των εταιρειών να αξιοποιούν τα δεδομένα που συγκεντρώνει μια υπηρεσία προκειμένου να «βελτιώσουν ή να αναπτύξουν» νέες υπηρεσίες, κάτι που εμποδίζει τον ανταγωνισμό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr