Τη σημασία της αλληλεγγύης της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για διαμεσολάβηση της Ελβετίας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Πίτερ Στάνο σημείωσε ότι «καταγράφουμε τις προτάσεις για διαμεσολάβηση αλλά αυτό που είναι σημαντικό για την ΕΕ, είναι η ενότητά μας, η αλληλεγγύη μας με την Κύπρο, με την Ελλάδα και η ανάγκη να βρεθεί μία λύση», ενώ τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι μονομερείς ενέργειες.

Πλήρη αλληλεγγύη από Σαρλ Μισέλ

Για τα ελληνουτουρκικά ζητήματα συνομίλησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκε ενόψει της επίσκεψης του κ. Μισέλ στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητήθηκε η τεταμένη κατάσταση στην περιοχή λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές.
Ο κ. Michel επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έγιναν κάποιες πρώτες συζητήσεις ανάμεσα στους δύο άνδρες για την πιθανή πολυμερή σύνοδο των μεσογειακών χωρών με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο η ελληνική κυβέρνηση περιμένει το πλαίσιο αυτής της διάσκεψης για να τοποθετηθεί αλλά για τη χώρα μας είναι ξεκάθαρη και αυτονόητη η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την Τουρκία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν

Για την τεταμένη σχέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία θα συζητήσουν αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη, όπως ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία.

Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7) που θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική. Παρόντες θα είναι επίσης οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

H συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη πριν από τη Σύνοδο όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει το μεσημέρι της Δευτέρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μάλιστα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι υπήρξε επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Σαρλ Μισέλ ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr