Διάγγελμα στον λαό της Ρωσίας απευθύνει ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Δείτε το διάγγελμα Πούτιν:

Σύμφωνα με πληροφορίες σε διεθνή ΜΜΕ, ο Ντμίτρι Πέσκοφ είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «αναμένεται να αναφερθεί σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων» στο διάγγελμά του.

Οι ανακοινώσεις του Πούτιν αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς γίνονται στον απόηχο της ανταρσίας της μισθοφορικής εταιρείας Wagner. Μέχρι στιγμής ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει αναφερθεί δημόσια στην απόφαση του επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν να αποσύρει τους μισθοφόρους του.

H εμφάνιση του Πριγκόζιν μετά την ανταρσία

Σχεδόν 48 ώρες μετά την λήξη της ανταρσίας της Wagner κόντρα στο Κρεμλίνο ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων, Γεβγκένι Πριγκόζιν ξεκαθάρισε ότι δεν είχε στόχο να ανατρέψει την ρωσική ηγεσία.

«Ο στόχος της πορείας ήταν για αποτρέψουμε την καταστροφή της Wagner και να λογοδοτήσουν οι αξιωματούχοι οι οποίοι με τις αντιεπαγγελματικές ενέργειες τους έχουν διαπράξει έναν τεράστιο αριθμό λαθών», είπε στο μήνυμα του ο Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Επανέλαβε ότι πήρε την απόφαση να σταματήσει την πορεία στην Μόσχα για να μην χυθεί αίμα Ρώσων στρατιωτών και εξήγησε ότι η Wagner μετανιώνει που υποχρεώθηκε να χτυπήσει την ρωσική πολεμική αεροπορία.

Συνέχισε λέγοντας ότι η πορεία αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας» στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι οι άνδρες του διένυσαν 780 χλμ, συναντώντας μικρή αντίσταση. «Η πορεία αποκάλυψε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα», είπε.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχιζαν κατά την πορεία τους. «Πολίτες ερχόντουσαν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Wagner, χάρηκαν όταν φτάσαμε και περνούσαμε δίπλα τους».

Δεν αποκάλυψε πού βρίσκεται, ενώ το Κρεμλίνο έχει αναφέρει ότι θα αναχωρήσει για τη Λευκορωσία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πότε. Ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος μεσολάβησε μεταξύ Κρεμλίνου και της Wagner, πρόσφερε λύσεις που επιτρέπουν στην παραστρατιωτική οργάνωση να συνεχίσει να λειτουργεί. «Ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να βρει λύσεις για τη συνέχιση του έργου της οργάνωσης Wagner με νόμιμο τρόπο», είπε.

Πηγή: in.gr