Μία νέα παράγραφος έπειτα από αίτημα της Γερμανίας, το οποίο έγινε δεκτό, προστέθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου υπάρχει αναφορά για το πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ το νέο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζητήθηκε την Τετάρτη σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων.

Η παράγραφος, η οποία αποτελεί εισήγηση της Γερμανίας και αναμένεται να καταγραφεί σε προσχέδιο το πρωί της Πέμπτης, παραπέμπει σε στρατηγική συζήτηση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Επίσης, αναμένεται πως οι ηγέτες θα καλέσουν την Κομισιόν να αναπτύξει προτάσεις σε σχέση με τα ευρωτουρκικά.

Σύμφωνα με το MEGA, η Ελλάδα την έχει υπογράψει καθώς υπάρχει αναφορά στα προηγούμενα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και η ΕΕ ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας στην Άγκυρα. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2021 υπήρχε σαφής εντολή στην Τουρκία να μην είναι επιθετική και να μην προκαλεί ένταση.

Μάλιστα αυτή είναι η πρώτη Σύνοδος μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως πρόεδρος της Τουρκίας.

Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την Πέμπτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου το πρωί θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια θα συναντηθεί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την πρόεδρό του, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Το βασικό θέμα στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι το προσφυγικό καθώς πρόκειται για το πρώτο Συμβούλιο μετά την πρόσφατη συμφωνία για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στην πρώτη παράγραφο των συμπερασμάτων υπάρχει αναφορά στην πρόσφατη τραγωδίας ανοιχτά της Πύλου και στην αποφασιστικότητα της Ένωσης να καταπολεμήσει τα δίκτυα των διακινητών.

Στη δεύτερη παράγραφο υπάρχει αναφορά στην επιστολή της προέδρου της Κομισιόν, η οποία περιέχει τη διάσταση της καταπολέμησης των διακινητών και της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων αλλά και το θέμα των επιστροφών.

Πηγή: in.gr