Τηλεδιάσκεψη με θέμα τον νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας με τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής και τους επικεφαλής των Γραμματειών της ΝΔ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης με το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργίου σημείωσε ότι «το σχέδιο νόμου έρχεται να θεραπεύσει τις πληγές στην κυβερνησιμότητα των Περιφερειών και των Δήμων που άνοιξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν ως αποτέλεσμα την υπονόμευση του ουσιαστικού τους ρόλου».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι με τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης καταργείται ο «νόμος Σκουρλέτη» και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής: Δυνατότητα εκλογής από τον πρώτο γύρο των συνδυασμών με ποσοστό άνω του 43%, όριο εισόδου 3%, πενταετή θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών, εξορθολογισμό του αριθμού των μελών των συμβουλίων, τεχνική βοήθεια προς τους Δήμους για την καλύτερη αξιοποίηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Στην τοποθέτησή του τόνισε: «Υλοποιούμε μια δέσμευση του Πρωθυπουργού και φέρνουμε ένα νομοθέτημα που φαίνεται να αγκαλιάζεται στις βασικές του πτυχές από όλες τις παρατάξεις της Αυτοδιοίκησης». Επίσης, πρόσθεσε σχετικά με τη διαχείριση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών, όπως του «Ιανού», ότι για πρώτη ίσως φορά το κράτος ήταν τόσο κοντά στον πολίτη και η διαδικασία που εφαρμόστηκε πρόκειται να συστηματοποιηθεί ώστε να έχουμε γρήγορη καταγραφή ζημιών, καλό συντονισμό και άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε τυχόν αντίστοιχες περιπτώσεις. Τέλος, ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ αυτοδιοίκησης, αποκεντρωμένης διοίκησης και κράτους.

Στη συνάντηση τον λόγο πήραν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Μεσσηνίας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Περικλής Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, και οι Αντιπρόεδροι της ΚΕΔΕ Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος. Τον συντονισμό της συζήτησης είχαν ο Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ και Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Διονύσιος Χατζηδάκης και ο Οργανωτικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης Σπύρος Σταθούλης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr