Ο Νίκος Αλεξίου, Εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, μίλησε σχετικά με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των αλλοδαπών σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου. Ο ίδιος επανέλαβε τα όσα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του Λιμενικού Σώματος τονίζοντας ότι από τη στιγμή του εντοπισμού του σκάφους, το αλιευτικό διένυσε συνολικά 24 ναυτικά μίλια.

Παράλληλα, ένα παραπλέον πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό προς παροχή συνδρομής, το οποίο μάλιστα ανέφερε ότι κάθε φορά που προσπαθούσε να το προσεγγίσει, απομακρυνόταν. Μετά ξεκίνησε και δεύτερο παραπλέον αναφέροντας και αυτό με τη σειρά του άρνηση. «Όλο αυτό κράτησε 4,5 ώρες άρα αποδομείται ότι έμεινε ακίνητο για ώρες προτού βυθιστεί» δήλωσε ο κ. Αλεξίου.

«Μετά έλυσαν το σχοινί και συνέχισαν την πορεία τους αυτοδύναμα»

Εξήγησε ότι η πρώτη προσέγγιση έγινε περίπου στις 18.00 από το πρώτο παραπλέον, ενώ σημείωσε ότι η απόπειρα πρόσδεσης από πλευράς του Λιμενικού έγινε γύρω στις έντεκα παρά το βράδυ (3 ώρες πριν τη βύθιση) και κράτησε 5-7 λεπτά. Αναφέρθηκε στα λόγια των ανθρώπων που βρίσκονταν εντός του σκάφους όταν το προσέγγισαν, λέγοντας ότι φώναζαν «Go Italy». «Μετά έλυσαν το σχοινί και συνέχισαν την πορεία τους αυτοδύναμα» τόνισε.

Σε ερώτηση για το πού ήταν το σκάφος του Λιμενικού εκείνη την ώρα λίγο πριν το τραγικό ναυάγιο, ο κ. Αλεξίου απάντησε ότι το σκάφος τους ήταν σε παράλλαξη με το αλιευτικό, ώστε εάν χρειαστεί να παρέμβει άμεσα.

«Αν κάνεις οποιαδήποτε βίαιη επέμβαση, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν καλό»

Σε άλλη ερώτηση για το «γιατί δεν έχει καταγραφεί η στιγμή της βύθισης» απάντησε: «Όταν μπαίνει το πλοίο σε κατάσταση στρες και όλοι μπαίνουμε σε έναν επιχειρησιακό συναγερμό, δεν μπορείς να ακυρώσεις κάποιον από τη διαδικασία διάσωσης για να τραβήξει οπτικοακουστικό υλικό. Τη στιγμή λοιπόν που αναφέρθηκε ότι χάνει τις μηχανές του, άμεσα στο πλωτό του Λιμενικού μπήκε σε επιχειρησιακό συναγερμό και άρχισε να σπεύδει κοντά στο αλιευτικό για να διασώσει».

Τέλος, ο κ. Αλεξίου εξήγησε ότι το Λιμενικό Σώμα δεν μπορούσε να επέμβει βιαίως λόγω της άρνησης των ανθρώπων που επέβαιναν στο αλιευτικό. «Σαφώς μπορούσαμε να παρακάμψουμε το πρωτόκολλο, αν υπήρξε και η συναίνεση του κόσμου. Αν κάνεις οποιαδήποτε βίαιη επέμβαση, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν καλό» κατέληξε.

Δείτε το βίντεο

Πηγή: in.gr