Την παραφωνία εντός του ΝΑΤΟ αποτέλεσε για ακόμη μια φορά η Τουρκία κατά τη διάρκεια του δείπνου των υπουργών Εξωτερικών, με φόντο την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το άτυπο δείπνο των ΥΠΕΞ, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών – μελών τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης της Φινλανδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Μάλιστα, παρατηρήθηκε «ανταγωνισμός» ποια χώρα θα επικυρώσει πιο γρήγορα τα σχετικά πρωτόκολλα προσχώρησης, υπονοώντας ότι το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προκαθορισμένο.

Η παραφωνία της Τουρκίας

Μοναδική παραφωνία στη διαδικασία ήταν η Τουρκία, η οποία δια στόματος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε φερόμενες σχέσεις των δύο χωρών με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Όλες αυτές οι κατηγορίες απορρίφθηκαν από ενδιαφερόμενες χώρες, ενώ ορισμένοι σύμμαχοι έσπευσαν να επισημάνουν ότι ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής, όπου απαιτείται ενότητα απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα, δεν θα πρέπει να εμφανίζονται αποκλίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τελευταία λεπτά τα τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, δηλώνει ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις ανησυχίες σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η ελληνική θέση, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, είναι ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το μέτωπο των αρχών της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αρχές και αξίες, οι οποίες οφείλει να πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.

Πηγή: in.gr