Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίζονται καλύτερα καταστάσεις όπως η πανδημία του κορονοϊού.

«Πρέπει να μάθουμε από την πανδημία. Ένα από αυτά τα μαθήματα αυτά είναι σαφώς και η δημιουργία μιας Ένωσης Υγείας», δήλωσε ο Λέναρτσιτς σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του «Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland).

«Υπάρχει ήδη μια ανάλογη πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση δεν αποσκοπεί στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα κράτη μέλη και στη μεταβίβασή τους στις Βρυξέλλες. Αντιθέτως, θα προωθηθεί η κοινή δράση σε καταστάσεις κρίσεων, όπως είναι η πανδημία του κορονοϊού. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θα πρέπει να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι. Το ECDC, για παράδειγμα, δεν έχει ούτε καν την δυνατότητα να κάνει συστάσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Έχει νόημα να αλλάξει. Κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος σε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο Σλοβένος Επίτροπος.

Ο  Λέναρτσιτς υπερασπίστηκε επίσης την έγκριση των εμβολίων κατά του κορονοϊού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). «Ο Οργανισμός, ο οποίος εδρεύει στο  Άμστερνταμ, επεξεργάζεται τέτοια θέματα με εμπειρογνώμονες από όλα τα κράτη μέλη. Αν θέλετε, 27 (εθνικές) ομάδες εμπειρογνωμόνων και ο (ίδιος ο) EMA ασχολούνται με το θέμα. Αυτό είναι καλύτερο και, πάνω απ ‘όλα, ασφαλέστερο από την έγκριση έκτακτης ανάγκης σε μία μόνο χώρα. Ο ευρωπαϊκός τρόπος ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο εμβόλιο. Χρειαζόμαστε αυτήν την εμπιστοσύνη, ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα  και να καταστεί δυνατή η επιστροφή στην κανονικότητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr