Μπορεί να θεωρείται… κλειδωμένο ότι στις 11 Ιανουαρίου θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία, ωστόσο οι ειδικοί σπεύδουν να «χαμηλώσουν» τις προσδοκίες παραπέμποντας στην αυριανή, Δευτέρα, τηλεδιάσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων για το ζήτημα, αλλά και υπογραμμίζοντας με νόημα ότι μέχρι να φτάσει η επίμαχη ημερομηνία πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει.

Μπορεί σήμερα το πρωί ο Στέλιος Πέτσας να ξεκαθάρισε πως τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου, ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν ακόμη επιφυλάξεις.

Πρώτος ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος υπογράμμισε ότι «τίποτα δεν είναι απόλυτο» αναφορικά με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ξεκαθάρισε πως αν τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας, ως τις 10 του μήνα δείξουν επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, τότε θα «παγώσει» και η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1.
Υπενθυμίζεται ότι περίπου στις 10 Ιανουαρίου θα έχουμε σαφή εικόνα για το αν επιβαρύνθηκε η επιδημιολογική κατάσταση κατά τη διάρκεια των γιορτών.

«Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο»

«Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το Lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα» είπε συγκεκριμένα ο κ. Μόσιαλος και διερωτήθηκε μάλιστα ποιος μπορεί να πάρει απόφαση για άνοιγμα χωρίς να γνωρίζει εάν τα ληφθέντα μέτρα απέδωσαν.

«Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», επεσήμανε και τόνισε ότι εάν αυτό δεν συμβεί κανείς δεν μπορεί να επιμείνει σε μια πολιτική η οποία αντιβαίνει το κοινό καλό.

Μέχρι τις 10/1 θα έχουμε τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, μετά και την επιβολή του αυστηρότερου lockdown, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο.

Ο καθηγητής εκτίμησε, πιο αναλυτικά, ότι η προτροπή της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1 θα βασιστεί στα στοιχεία των προηγούμενων μια έως δύο ημερών.

Η κυβέρνηση, λαμβάνει υπόψιν της ευρύτερα δεδομένα, ειδικά για τα παιδιά, όπως η κοινωνική ένταξη, τα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν και να είναι μακροχρόνια, εξήγησε

«Μια κυβέρνηση μπορεί να σταθμίζει και τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα μακροπρόθεσμο κλείσιμο των σχολείων στην υγεία των παιδιών» κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr