Η πρόσκαιρη ανταρσία της ρωσικής εταιρίας μισθοφόρων Wagner αποκάλυψε την αδυναμία της Ρωσίας, ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ντορίν Ρετσεάν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Vladislav Culiomza) σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Παρέμβαση του Κρεμλίνου

Υποστήριξε παράλληλα ότι η παρέμβαση του Κρεμλίνου σε εσωτερικά ζητήματα της Μολδαβίας καθίσταται ολοένα και λιγότερο αποτελεσματική.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρουμανία, έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει τη Ρωσία για ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις της, ιδίως σε ό,τι αφορά την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας. Από την πλευρά της, η Ρωσία αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

«Αυτό που είδαμε τις τελευταίες ημέρες είναι σαφής ένδειξη της αδυναμίας της ρωσικής ηγεσίας και της διοίκησης του ρωσικού στρατού», είπε ο μολδαβός πρωθυπουργός στο Reuters.

«Η Ρωσία είναι πολύ πιο αδύναμη απ’ ό,τι θεωρούσε ο κόσμος», υποστήριξε ο Ρετσεάν από τη Ζυρίχη όπου βρίσκεται ενόψει της συνόδου της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών στο γειτονικό Λιχτενστάιν, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

«Δέσμευση από τη Δύση»

Η ανταρσία του επικεφαλής της Wagner προκάλεσε έκπληξη διεθνώς. Σχεδόν ένα 24ωρο αργότερα, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν έδωσε εντολή στους μισθοφόρους του να επιστρέψουν στις βάσεις τους για ν’ αποτραπεί αιματοχυσία.

Οι δυνάμεις του κατέρριψαν αεροσκάφη, ενώ δεν συνάντησαν αντίσταση κατά την προώθησή τους προς τη Μόσχα, σταματώντας τελικά περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Οι εξελίξεις ενδεχομένως να τονώσουν την Ουκρανία στρατιωτικά και ηθικά, εκτίμησε ο Ρετσεάν. «Είναι σημαντικό να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη δέσμευση από τη Δύση για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τα εδάφη της και να εκδιώξει τα ρωσικά στρατεύματα», τόνισε.

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας – η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση έως το 2030 – έχει κατηγορήσει τη Μόσχα για προσπάθειες υπονόμευσης της ασφάλειας της χώρας, όπως απόπειρα πραξικοπήματος, φάρσες για τοποθέτηση βομβών, κυβερνοεπιθέσεις και ψεύτικες κλήσεις επιστράτευσης.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως απορρίψει τις κατηγορίες του Κισινάου για υποκίνηση ταραχών.

«Στοχοποιείται»

Ο Ρετσεάν υποστήριξε ότι η Μολδαβία εξακολουθεί να στοχοποιείται, αλλά οι προσπάθειες της Ρωσίας έχουν γίνει όλο και λιγότερο αποτελεσματικές.

«Δεν έχουμε την αίσθηση ότι η Ρωσία έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες ή έχει μειώσει την έντασή τους. Απλώς, οι θεσμοί μας έχουν βελτιώσει τις δυνατότητές τους για την αντιμετώπιση αυτού του υβριδικού πολέμου από τη Ρωσία», ανέφερε.

Μακροπρόθεσμα, είπε ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, η επίλυση της διαμάχης για την Υπερδνειστερία εξαρτάται από τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Εκατοντάδες ρώσοι στρατιώτες σταθμεύουν στην περιοχή κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Μολδαβίας με την Ουκρανία, μετά τον πόλεμο μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και μολδαβικών στρατευμάτων ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991.

«Η Μολδαβία θα επιλύσει ειρηνικά το ζήτημα της Υπερδνειστερίας», τόνισε ο Ρετσεάν. «Αυτή είναι θεμελιώδης αρχή», είπε και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να αποστρατιωτικοποιηθεί η περιοχή όπου σταθμεύουν παράνομα οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αυτό πιθανότατα θα γίνει όταν οι Ρώσοι εκδιωχθούν από την Ουκρανία».

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: in.gr