Σε εξέλιξη είναι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο, όπου απευθύνει ομιλία που χαρακτηρίζεται ιστορική, καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μιλά ενώπιον των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μεγάλη τιμή που νιώθει που απευθύνεται στο Κογκρέσο, ενώ δήλωσε απολύτως ευγνώμων υπό τα βλέμματα δύο γυναικών, της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

«Δεν έρχομαι για να αναζητήσω εκτίμηση. Έρχομαι εδώ για να γιορτάσω ένα θαύμα. Που ενώνει τους Έλληνες μαζί με τους Αμερικανούς. Τη Δημοκρατία. Καμία κοινωνία πριν από εκείνη των Ελλήνων δεν τολμούσε να πιστέψει ότι η τάξη και η Δημοκρατία ήταν συμβατές».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική επανάσταση και τα ιδεώδη του αγώνα κατά της τυραννίας, με στόχο να ζήσει ο ελληνικός λαός ελεύθερος. «Στην Ελλάδα ποτέ δεν σταματήσαμε ποτέ να υπερασπιζόμαστε τα ιδεώδη αυτά. Αν αντικαταστήσετε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία, θα δείτε εντυπωσιακές ομοιότητες».

«Όπως συμβαίνει σήμερα με τη Μαριούπολη, τότε ήταν το Μεσολόγγι. Κάθε φορά που ακούμε το όνομα αυτής της πόλης με ελληνική ρίζα, τη Μαριούπολη, εμείς θυμόμαστε το Μεσολόγγι» πρόσθεσε.

Τα 200 έτη από την ελληνική επανάσταση, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι υπενθύμιση των αξιών που μας ενώνουν και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Δείτε live την ομιλία του

Περισσότερα σε λίγο…

Πηγή: in.gr