Ηθικά σωστή και εθνικά επιβεβλημένη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αποστολή εκ μέρους της Ελλάδας όπλων στην Ουκρανία, καθώς όπως τόνισε «δέχεται επίθεση μια ελεύθερη χώρα».

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Alpha σημείωσε ότι η Ελλάδα έπραξε το σωστό λέγοντας ότι η ΕΕ αποφάσισε να παράξει αμυντικό υλικό και σημείωσε με το βλέμμα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο:

«Με ποια ηθική υπόσταση και ανάστημα θα ζητούσαμε εμείς ανάλογη βοήθεια αν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση; Έπρεπε να συνταχθούμε γρήγορα και χωρίς αστερίσκους. Στείλαμε ένα σήμα ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι στέλνεται και ένα ευρύτερο μήνυμα: «Λογικές αναθεωρητισμού και λογικές αποστρατιωτικοποίησης δεν έχουν θέση».

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η απόφαση ήταν δική του μετά από εξουσιοδότηση με το ΚΥΣΕΑ υπογραμμίζοντας ότι «δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Ότι έχουμε να πούμε το λέμε στη Βουλή» απαντώντας έτσι στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα έστειλε όπλα χωρίς να προηγηθεί εθνική συνεννόηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στο θέμα της αποστολής όπλων λέγοντας ότι «έχει σημασία να είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Με τους συμμάχους μας» και πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν θα πολεμήσουμε. Δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής ελληνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία».

Ωστόσο στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα στείλει ελληνικό στρατό σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Αν ζητηθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ φυσικά και θα το κάνουμε αλλά δεν έχει ζητηθεί αυτό ακόμα».

Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης: Έχουμε ισχυρούς λόγους να στηρίξουμε στρατιωτικά την Ουκρανία

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Τουρκίας σε ρόλο επιτήδειου ουδέτερου στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της ελληνικής στάσης λέγοντας ότι «όλος ο κόσμος θα είναι θετικά διακείμενος στα δικά μας συμφέροντα. Η Τουρκία κάνει μια επιλογή» και διαμήνυσε ότι «ο αναθεωρητισμός και η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι δημοφιλής πολιτική. Η ταύτιση με τις πρακτικές Πούτιν δεν καθιστά κανέναν δημοφιλή».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα. Δεν μπορεί ευκολα να συνεχιστεί η προηγούμενη ρητορική της Τουρκίας, δεν υπάρχει ακροατήριο» στη διεθνή σκηνή μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέχεια του ανοίγματος που έκανε στη Βουλή δήλωσε «ανοιχτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν», επισημαίνοντας ότι «διευκολύνουν αυτές οι συναντήσεις για να εκτονωθούν εντάσεις». Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ακόμα και σήμερα υπέρχει θετική ατζέντα θεμάτων που μπορούν να συζητήσουν Ελλάδα και Τουρκία σε διάφορους τομείς πέραν των εθνικών θεμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να ξαναγοράσει οπλικά συστήματα από τη Ρωσία και εκτίμησε ότι έχουμε εισέλθει σε νέο ψυχρό πόλεμο που έχει αναιρέσει το καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας όπως αυτό οικοδομήθηκε μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Σε ότι αφορά την προστασία των ελληνικής καταγωγής Ουκρανών και Ελλήνων που ζουν εκεί τόνισε ότι υπάρχουν συνεννοήσεις για τις εκκενώσεις ενώ τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία θέλησε να μείνει στα σπίτια του παρά τον πόλεμο. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο πάντως για ανθρωπιστική καταστροφή και τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Πηγή: in.gr