Σε θέσεις μάχης συνεχίζουν να βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τα εργασιακά με τον Κωστή Χατζηδάκη να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει και να αλλάξει τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου που παρουσίασε και την αντιπολίτευση να εντείνει τις αντιδράσεις της.

Σπατάλη χρόνου…

Για εργασιακή ζούγκλα μιλούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ ειδικότερα το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα μαζικού ξεσηκωμού και διοργανώνει ανοιχτές συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας και στην Αθήνα στις 27 Μαΐου.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου παρά τις αντιδράσεις, εξέφρασε ο Κωστής Χατζηδάκης. Σε συνέντευξή του στον Σκάι ο υπουργός Εργασίας τόνισε σχετικά με τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους ότι το νομοσχέδιο «δεν είναι γραμμένο σε πέτρα» αλλά «οι βασικές του αρχές δεν θα αλλάξουν».

Για ακόμα μια φορά ο κ. Χατζηδάκης αρνήθηκε ότι καταργείται το 8ωρο χαρακτηρίζοντας σπατάλη χρόνου να δίνει απαντήσεις στις αιτιάσεις των κομμάτων και των συνδικάτων. «Και να θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό δεν θα μπορούσαμε. Να σας το πω τελείως ανοιχτά, δεν γίνεται σε χώρα της ΕΕ. Μην κάνουμε τέτοιες συζητήσεις είναι σπατάλη χρόνου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα όμως ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιό του δίνονται δύο δυνατότητες, από τη μια η αύξηση των υπερωριών και από την άλλη η διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Ίσχυε με τις συλλογικές συμβάσεις, θα γίνεται και ατομικά

«Μπορεί να είναι καλό και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους, διότι θα βάλουν περισσότερα λεφτά στην τσέπη τους» υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης.

Ενώ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για πλαίσιο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα με συλλογικές συμβάσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και στον τουρισμό και αυτό που αλλάζει σήμερα είναι ότι θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε ατομική βάση.

«Εφαρμόζουμε νομοθεσία ευρωπαϊκή που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να δουλεύει Δευτέρα μέχρι Πέμπτη λίγο παραπάνω και να κάθεται την Παρασκευή να βλέπει παραπάνω τα παιδιά του. Είναι φιλεργατικό να του λέμε ντε και καλά θα δουλέψει και την Παρασκευή;», διερωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας.

Τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό και τις απολύσεις

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι είναι μείζον ζήτημα η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας καθώς η παραβίαση του 8ωρου από πολλούς εργοδότες συνέβαινε και πριν.

Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ταυτόχρονα ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ενισχύσει το δίκαιο σχετικά με την προστασία από την απόλυση αν ο εργαζόμενος αρνηθεί να συναινέσει στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ή να δουλέψει υπερωρίες.

Σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό και το αν θα παραμείνει παγωμένος, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί για το θέμα στα τέλη Ιουλίου καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη όπως προβλέπει ο νόμος 4193 και αυτή την ώρα γίνονται εισηγήσεις από επιστημονικά ινστιτούτα, το ΚΕΠΕ, την ΤτΕ και άλλους φορείς.

Οι νέοι αντί για τα 10ωρα θα επιλέξουν τη φυγή από τη χώρα

Η χώρα δεν μπορεί να στηριχτεί στο μοντέλο των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και τους χαμηλούς μισθούς σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέχεια της κριτικής που άσκησε και χτες ο Αλέξης Τσίπρας για το που κατευθύνει η κυβέρνηση τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Βασικό ζητούμενο είναι οι πόροι αυτοί να φτάσουν πραγματικά στην κοινωνία και να μην κατευθυνθούν σε λίγους, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους» είπε ο κ. Ηλιόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ακόμα την ανάγκη «ενίσχυσης της εργασίας και ειδικά των νέων επιστημόνων, γιατί το μοντέλο που θέλουμε να στηριχθεί η χώρα πρέπει να είναι ένα μοντέλο καινοτομίας και έρευνας, ένα μοντέλο που θα κρατά τους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα».

«Κανένας νέος δεν θα μείνει στη χώρα για να δουλεύει απλήρωτα δεκάωρα και με χαμηλούς μισθούς, αν είναι έτσι θα επιλέξει ξανά το δρόμο της φυγής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος και υπογράμμισε τη συγκεκριμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «για 50.000 νέες θέσεις εργασίας νέων επιστημόνων σε ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει 24 μήνες».

Κάλεσμα μαζικού ξεσηκωμού

Ανοιχτές συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα διοργανώνει το ΚΚΕ με σύνθημα «να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα!» και απευθύνει κάλεσμα μαζικού ξεσηκωμού. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 27 Μάη στο Σύνταγμα με ομιλητή το Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σε ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρει: «Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα μαζικού ξεσηκωμού σε κάθε εργάτη και εργάτρια, στους ανέργους, στους νέους και τις νέες, στους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου.

»Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ κάνουμε τη «νύχτα-μέρα», για να φτάσει παντού αυτό το κάλεσμα, για να ενημερώσουμε πλατιά τους εργαζόμενους. Πρωτοστατούμε στους χώρους δουλειάς, στα εργατικά σωματεία, σε όλους τους φορείς του εργατικού-λαϊκού κινήματος για να οργανωθεί η πάλη, να προετοιμαστεί μαχητική, απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα.

»Το «πολεμικό ανακοινωθέν» της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στους εργαζόμενους απορρίπτεται. Όσο χρόνο κι αν ξοδέψουν τα στελέχη της κυβέρνησης, οι άνθρωποι του κεφαλαίου, οι μηχανισμοί και τα παπαγαλάκια τους, για να διαφημίσουν το νομοσχέδιο, η σκληρή αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί:

»Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν περισσότερο, θα πληρώνονται λιγότερο, θα εξαφανίζεται ο ποιοτικός ελεύθερος χρόνος, θα γίνονται όμηροι της μεγαλοεργοδοσίας, θα έρχονται αντιμέτωποι με νέα εμπόδια για να διεκδικήσουν συλλογικά και οργανωμένα καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής.

Ώρα ευθύνης και μάχης

»Είναι ώρα ευθύνης και μάχης!

»Ευθύνης, απέναντι σε όσα δικαιώματα και κατακτήσεις κερδήθηκαν με σκληρούς, ταξικούς αγώνες εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Γιατί σήμερα όλο και περισσότερο γίνεται φανερό ότι οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ίδιας της παραγωγής μπορούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη ζωή, με πραγματικά, σύγχρονα δικαιώματα για τους παραγωγούς του πλούτου, τον εργαζόμενο λαό.

»Αντί γι’ αυτό, ο χρόνος γυρίζει προς τα πίσω για τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, για να πάνε μπροστά τα κέρδη και τα προνόμια των μεγάλων ομίλων.

»Μάχης, γιατί δεν θα δεχτούμε να ζήσουμε ως σκλάβοι στον 21ο αιώνα. Για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα, για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά παραγγελία του κεφαλαίου και της ΕΕ

»Το νομοσχέδιο γράφτηκε κατά παραγγελία του κεφαλαίου και της ΕΕ.

»Η επόμενη μέρα της νέας οικονομικής κρίσης δεν μας βρίσκει όλους στο ίδιο καράβι. Τα όσα περιγράφονται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο αποδεικνύουν ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη απαιτεί μία ζωή κόλαση για τους εργαζόμενους, με ένταση της εκμετάλλευσης, με τη γενίκευση νέων μορφών εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία, με μεγέθυνση του απλήρωτου χρόνου εργασίας.

»Τα νέα μέτρα είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, την οποία χαιρέτησαν όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ. Λένε συνειδητά ψέματα όσοι αποθεώνουν το ταμείο ανάκαμψης ως “ουδέτερο αναπτυξιακό εργαλείο”, όπως η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα. Οι πόροι του Tαμείου θα κατευθύνονται στις μεγάλες εταιρίες της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Ο λαός θα πληρώνει για κάθε εκταμίευση από το ταμείο της ΕΕ.

»Σήμερα, το μεγάλο κεφάλαιο έχει ανάγκη από νέα “όπλα” δίπλα σε όσα ήδη του έχουν δώσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι κυβερνήσεις διαμόρφωσαν το θεσμικό πλαίσιο της «διευθέτησης», της ελαστικοποίησης της εργασίας, της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, της παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης, που σήμερα απογειώνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

»Όλα τα μέτρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, που ξηλώνουν ειδικά το δικαίωμα στον σταθερό, ημερήσιο, εργάσιμο χρόνο έχουν στόχο να ρίξουν κι άλλο τους μισθούς, τα μεροκάματα, να εντείνουν την εκμετάλλευση.

Κανένας μόνος – καμία μόνη

»Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στη νέα γενιά, που έχει γνωρίσει μόνο την εργασιακή ζούγκλα. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης διαμορφώνει το επόμενο, χειρότερο πλαίσιο δουλειάς και ζωής. Ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας ήταν ένα ανάχωμα, που έχτισαν με πολλούς αγώνες οι εργαζόμενοι για να έχουν ελεύθερο χρόνο για όποια δραστηριότητα επιθυμούν, καθώς και για να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλειά τους.

»Η δύναμη κάθε εργαζόμενου είναι στην οργάνωση και τον συλλογικό αγώνα. Κανένας μόνος του – Καμία μόνη της!

»Η οργάνωση στα σωματεία, η συμμετοχή στις μαζικές, συλλογικές διαδικασίες τους, η συμμετοχή στους συλλόγους σπουδαστών της μαθητείας και της κατάρτισης, στους φοιτητικούς συλλόγους, είναι τα όπλα των εργαζομένων και της νεολαίας.

»Απέναντι στον πόλεμο, που κήρυξε η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο στην εργατική τάξη, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Όλοι στη μάχη για να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να διεκδικήσουμε πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, περισσότερη ζωή.

»Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής!».

Κάνει νόμο του κράτους την εργασιακή ζούγκλα

Η κυβέρνηση ετοιμάζει να κάνει νόμο του κράτους την εργασιακή ζούγκλα επισημαίνει το ΜέΡΑ25.

Σε δήλωσή του ο Μιχάλης Κριθαρίδης επισημαίνει:

«Ο κ. Χατζηδάκης με μία ακόμα συνέντευξή του για το εργασιακό νομοσχέδιο παρουσίασε για άλλη μια φορά μια κατάσταση που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

»Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει «φιλεργατικό» το εκτρωματικό εγχείρημά του, ενώ αναμάσησε τα γνωστά πλέον κυβερνητικά επιχειρήματα για το δήθεν 8ώρο που προστατεύεται, την ευελιξία και την ελευθερία κινήσεων του εργαζομένου και άλλα τέτοια τινά.

»Αφού κ. Χατζηδάκη υπήρχε η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας με συλλογικό τρόπο όπως μας λέτε, γιατί τη μετατρέπετε τώρα σε ατομική υπόθεση; Δεν καταλαβαίνετε ότι κατά μόνας οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να διαπραγματευτούν επί ίσοις όροις με τους εργοδότες τους;

»Μια χαρά καταλαβαίνετε, απλώς προσπαθείτε να μας πείσετε ότι η εργασιακή ζούγκλα την οποία ετοιμάζεστε να κάνετε νόμο του κράτους, είναι για το καλό και προς όφελος των εργαζομένων, όχι καθ΄ υπαγόρευση των συμφερόντων που ξεδιάντροπα εξυπηρετείτε».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr