Η χορήγηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας de minimis σε πρώτο χρόνο, μόνο στους μηλοκαλλιεργητές της Λάρισας, προκάλεσε την αντίδραση παραγωγικών περιοχών της χώρας, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα ίδια σοβαρά προβλήματα τόσο από την μη διάθεση του προϊόντος όσο και από το κόστος παραγωγής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, θα ενισχυθούν για τις ζημιές που έχουν υποστεί εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής και  των προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν στις αγορές του εξωτερικού, οι παραγωγοί μήλωντης Λάρισας με το ποσό των 300 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα. Σε δεύτερο χρόνο και εφόσον γίνει η επεξεργασία όλων των στοιχείων και δεδομένων, θα ανακοινωθούν ενισχύσεις και για μηλοπαραγωγούς των ΠΕ Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας.

Την ίδια στιγμή, μηλοπαραγωγοί της Λάρισας, οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση με τρακτέρ που πραγματοποιήθηκε στην Αγιά στις 3 Ιανουαρίου 2023 και στην οποία κάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί του Δήμου Αγιάς. επισημαίνουν ότι στην καλύτερη περίπτωση, για κάθε στρέμμα καλλιέργειας μήλου ο παραγωγός θα «μπει μέσα» 400 – 450 ευρώ εξαιτίας του κόστους παραγωγής, σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές.

Απώλειες 1.010 ευρώ/στρέμμα

Η είδηση της χορήγησης de minimis στους παραγωγούς της Λάρισας προκάλεσε την αντίδραση της Πέλλας, όπου με επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Ιορδάνη Τζαμτζή προς το ΥπΑΑΤ ζητεί την άμεση οικονομική ενίσχυση για τους μηλοπαραγωγούς της περιοχής, παραθέτοντας συγχρόνως αναλυτικά όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την απώλεια εισοδήματος που έχουν.

Ειδικότερα, στην επιστολή επισημαίνεται ότι σύμφωνα με στοιχείατης ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας, η απώλεια εισοδήματος ανέρχεται στα 1.010 ευρώ ανά στρέμμα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η καλλιεργούμενη έκταση φτάνει τα 11.988,7 στρέμματα (ΟΣΔΕ 2022), εκ των οποίων σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, τα 9.240 στρέμματα βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία. Η μεγαλύτερη παραγόμενη ποσότητα πωλείται στο εξωτερικό κυρίως σε τρίτες χώρες (Αίγυπτο, Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία κλπ.). Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες φαίνονται συγκεντρωτικά στον παρακάτω πίνακα.

Στον επόμενο πίνακα, καταγράφεται η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών για το έτος 2022, η οποία εκτιμήθηκε από τη ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας σε 1.010 ευρώ/στρέμμα.

Ανάλογα προβλήματα όμως υπάρχουν στα κεράσια, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα ακτινίδια, για τις ζημιές των οποίων εκπονούνται από τη ΔΑΟΚ οικονομοτεχνικές εκτιμήσεις.

Στην Καστοριά

Μετά την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για την ενίσχυση των μηλοπαραγωγών της Π.Ε. Λάρισας, ο δήμαρχος Καστοριάς,  κ. Γιάννης Κορεντσίδης, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, ζητώντας την άμεση υποστήριξη και των παραγωγών της Καστοριάς βάσει των δεσμεύσεών του.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στις 2 Ιανουαρίου 2023 ανακοινώσατε μέτρα στήριξης μόνο για τους παραγωγούς της  ΠΕ Λάρισας, μεταθέτοντας σε απώτερο άγνωστο χρόνο την  αξιολόγηση των αιτημάτων των παραγωγών του Δήμου Καστοριάς, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στον κλάδο», επισημαίνοντας συγχρόνως την αναγκαιότητα άμεσης στήριξης «των παραγωγών του ακριτικού Δήμου, που αντιμετωπίζει ως γνωστόν τεράστιο οικονομικό αποκλεισμό και χρήζει σημαντικής και έγκαιρης υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα, που πλέον αποτελεί την βασική πηγή εισοδήματος για την πλειοψηφία του πληθυσμού».

Πηγή: in.gr