Πάνω από τα δύο τρίτα των μήλων που πουλήθηκαν σε ισπανικά σούπερ μάρκετ τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους παρήχθησαν στην Ισπανία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Infolineal. Η τάση υπέρ της εθνικής παραγωγής έναντι των εισαγόμενων μήλων ξεκίνησε το 2017.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 67% των μήλων ήταν κατ ‘οίκον καλλιέργεια, σε σύγκριση με το 46% πέρυσι. Στη Lleida και τη Βαρκελώνη, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, το ποσοστό ανήλθε στο 84%.

Η Afrucat, η Ένωση Φρούτων της Καταλονίας, δήλωσε ότι οι πωλήσεις φρούτων που καλλιεργούνται στην εγχώρια αγορά είναι ιστορικά υψηλότερες σε παραγωγικές περιοχές.

Στη Μαδρίτη, τα ισπανικά μήλα αντιπροσώπευαν το 51% του συνόλου, ενώ στη Σαραγόσα το ποσοστό ήταν 61%.

«Ένας από τους λόγους της φετινής αύξησης θα μπορούσε να είναι η κατάσταση που προκαλείται από την πανδημία Covid-19, που οδηγεί σε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τα τοπικά φρούτα και ορισμένες συγκεκριμένες δυσκολίες για το διεθνές εμπόριο», δήλωσε η Afrucat.

Ωστόσο, μια ιστορική ανασκόπηση των δεδομένων δείχνει ότι η τάση προς την εθνική παραγωγή ξεκίνησε πριν από την πανδημία. Η παρουσία ισπανικών μήλων στα ράφια των σούπερ μάρκετ αυξάνεται κατά μέσο όρο 5% ετησίως από το 2017.

Στα αχλάδια, το ισπανικό προϊόν αποτελούσε το 83% των συνολικών πωλήσεων, σε σύγκριση με το 74% το 2015.

Η Afrucat σημείωσε ότι η βραδύτερη ανάπτυξη οφείλεται στην «επιθετική στρατηγική ορισμένων ανταγωνιστών της Βόρειας Ευρώπης σε περιόδους υπερπαραγωγής».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr