Δεκάδες κράτη μέλη του ΟΗΕ κατήγγειλαν σήμερα, σε δήλωση που συνέταξαν η Λιθουανία, η Γαλλία και η Ελλάδα, «τις επιθέσεις» εναντίον των μέσων ενημέρωσης στη Μιανμάρ και τις «διακοπές του ίντερνετ’.

«Καταδικάζουμε έντονα τη χρήση των διακοπών στο ίντερνετ για τον περιορισμό της πρόσβασης στην πληροφόρηση και την προφανή συγκεκριμένη στόχευση τοπικών και διεθνών δημοσιογράφων», αναφέρεται στη δήλωση των τριών ευρωπαϊκών χωρών, συμπροέδρων στον ΟΗΕ της Ομάδας Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

Εκκληση για απελευθέρωση

Οι υπογράφοντες «καταδικάζουν την παρενόχληση, τις αυθαίρετες συλλήψεις και τις κρατήσεις» όπως τις παρόμοιες επιθέσεις κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων μελών της κοινωνίας των πολιτών», προστίθεται στο κείμενο.

«Συμμετέχουμε στην έκκληση για άμεση απελευθέρωση όλων αυτών που κρατούνται αυθαίρετα» διευκρινίζεται στη δήλωση.

Η χούντα της Μιανμάρ διέταξε σήμερα τους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο να αναστείλουν τις ασύρματες συνδέσεις «μέχρι νεωτέρας», έγινε γνωστό από φορέα εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών.

Απουσία Κίνας και Ρωσίας

Οι αρχές έχουν διέταξαν ήδη την αναστολή της μεταφοράς δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και αυτή η νέα διακοπή κινδυνεύει να παραλύσει τις διαδικτυακές επικοινωνίες στη χώρα όπου πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε σταθερές γραμμές.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες συγκαταλέγονται όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Τουρκία, το Ισραήλ και το Μεξικό. Απούσες από τον κατάλογο των υπογραφών είναι κυρίως η Κίνα και η Ρωσία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr