Η Όπερα Liceu της Βαρκελώνης άνοιξε ξανά τις πύλες της, έπειτα από περίπου τρεις μήνες λουκέτου που μπήκε λόγω της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

Η πρώτη συναυλία που δόθηκε στην εμβληματική όπερα της Βαρκελώνης ωστόσο ήταν εντελώς διαφορετική καθώς οι…θεατές της δεν χρειαζόταν να ανησυχούν για τις αποστάσεις.

Τα φώτα έσβησαν, η αυλαία σηκώθηκε και η μουσική ξεκίνησε – όλα τα σημάδια της κανονικής ζωής που επέστρεψε στην όπερα Liceu της Βαρκελώνης– μόνο που αντί για θεατές, τα καθίσματα ήταν γεμάτα με…φυτά.

Τα 2.292 φυτά, που αποτελούνταν από φίκους και φοίνικες, πήραν τη θέση τους στα πολυτελή βελούδινα καθίσματα και το καταπράσινο χρώμα τους ερχόταν σε αντίθεση με τους περίτεχνους χρυσούς κίονες, δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό.

Σε αυτό το ήσυχο, φυλλώδες «κοινό», ένα κουαρτέτο εγχόρδων έπαιξε το έργο του Τζιάκομο Πουτσίνι «Crisantemi», ενώ η συναυλία αυτή μεταδόθηκε και σε livestreaming, προκειμένου να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν όσοι ήθελαν διαδικτυακά.

Πρόθεση ήταν να αναδειχθεί το παράδοξο της εποχής του κοροναϊού που βιώνει ο άνθρωπος, όπου η φύση πήρε πάλι την θέση της και τον χώρο της από τους ανθρώπους.

 

Ο Εουτζένιο Αμπούντιο, ο καλλιτέχνης πίσω από αυτή την παράσταση, εξήγησε ότι η φύση τον ενέπνευσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Άκουσα πολλά περισσότερα πουλιά να κελαηδούν. Και τα φυτά στον κήπο μου- και έξω- μεγάλωσαν πιο γρήγορα. Χωρίς αμφιβολία, σκέφτηκα ότι ίσως τώρα μπορώ να συνδεθώ ακόμη πιο στενά με τους ανθρώπους και τη φύση», δήλωσε σχετικά ο ίδιος.

«Η φύση προχώρησε και κατέλαβε τους χώρους που της είχαμε αρπάξει», είπε ο Αμπούντιο από σκηνής, στην απογευματινή πρόβα, ενώ τα 2.292 φυτά είχαν τοποθετηθεί το κάθε ένα σε μία θέση, πριν από τη συναυλία που έγινε το βράδυ της Δευτέρας.

«Μπορούμε να επεκτείνουμε την ενσυναίσθησή μας; Ας ξεκινήσουμε με την τέχνη και τη μουσική, σε αυτό το υπέροχο θέατρο, καλώντας τη φύση μέσα», συμπλήρωσε ο Αμπούντιο μιλώντας μέσα στο νεοκλασικό θέατρο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Τα φυτά που «απόλαυσαν» αυτή την ιδιαίτερη συναυλία θα δοθούν σε γιατρούς και νοσηλευτές που ήταν στην πρώτη γραμμή της «μάχης» εναντίον του κοροναϊού.

Πηγή: in.gr