Μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού θα ανακοινώσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αποκάλυψε κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του από την υπηρεσιακή υπουργό Ελένη Λουρή, η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα για το καλάθι του νοικοκυριού, ο κ. Σκρέκας, είπε ότι μέτρα όπως αυτό θα συνεχιστούν αφού βοήθησε στην τιθάσευση του πληθωρισμού αλλά πιο αναλυτικά οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, Τετάρτη από τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι ήταν υφυπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο το 2014, σε δύσκολες συνθήκες όπως είπε, και προσέθεσε ότι πάντα υπάρχουν θέματα να επιλυθούν, αν και η χώρα είναι σε τροχιά ανάπτυξης όπως φαίνεται από το πρώτο τρίμηνο που η χώρα βρίσκεται στις πρώτες χώρες μεγέθυνσης της οικονομίας της στην ΕΕ. Αυτό όμως, συμπλήρωσε, πρέπει να συνεχιστεί για να προσεγγίσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

«Έχουμε πολλά θέματα να προωθήσουμε, όπως προσέλκυση νέων επενδύσεων, να επιλύσουμε προβλήματα στον πληθωρισμό και την ακρίβεια και να ενισχυθεί η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία» σημείωσε και προσέθεσε ότι η διευκόλυνση του επιχειρείν με τη μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας είναι ο δεύτερος στόχος και η ενίσχυση της βιομηχανίας, η τριπλή προτεραιότητα.

«Η Ελλάδα έχει βιομηχανία και ιστορία στη βιομηχανία και πρέπει να την βοηθήσουνε να επεκταθεί και να μεγαλουργήσει γιατί χωρίς παραγωγή στην χώρα δεν θα διασφαλίσουμε βιώσιμους όρους ανάπτυξης στο μέλλον» κατέληξε ο υπουργός.

Οι τιμές συνεχίζουν να τραβάνε την… ανηφόρα στα ράφια

Να σημειωθεί ότι οι τιμές συνεχίζουν να τραβάνε την… ανηφόρα στα ράφια των σούπερ μάρκετ με σημαντικές αυξήσεις να καταγράφονται ακόμα και σε εβδομαδιαία βάση, σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Μπορεί ο πληθωρισμός να υποχώρησε τον Μάιο στα χαμηλότερα επίπεδα από το φθινόπωρο του 2021, καθώς το κόστος της ενέργειας έχει μειωθεί, ωστόσο οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών και κυρίως των τροφίμων έχουν πάρει «φωτιά».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο βασικός πληθωρισμός, υποχώρησε εκ νέου και διαμορφώθηκε στο 2,8% για τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022, ενώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023 εμφάνισε αύξηση 0,4%. Την ίδια ώρα, οι τιμές στα είδη διατροφής συνέχισαν να αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό, το οποίο σε ετήσια βάση έφτασε στο 11,6%.

Πηγή: in.gr