Σε σημείο αιχμής βρίσκεται το σύστημα υγείας καθώς μειώνονται δραματικά οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου για την εξέλιξη του νέου κορoναϊού στη χώρα.

«Έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο από την πρώτη μέρα έναρξης της πανδημίας», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι «οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες».

«Το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλο, έχουμε αυξήσει τις ΜΕΘ για COVID. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι στη μάχη, αυξάνουμε τους πόρους για το ΕΣΥ, προχωρούμε σε προσλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθειά μας είναι συνεχής. Δεν είναι όμως ανεξάντλητες οι δυνάμεις που έχουμε. Είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας».

Όπως ανέφερε, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι στη μάχη με 160 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα υποδέχονται κόσμο και διεξάγεται διαγνωστικός έλεγχος, «όπου κρίνεται απαραίτητο».

Οι ΜΕΘ σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Σε επίπεδο επικράτειας και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Υγείας, υπάρχουν 997 ΜΕΘ και καλυμμένες είναι οι 696, που σημαίνει πληρότητα 69,8%. Για τον κοροναϊό είναι 331 ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων οι 209 είναι καλυμμένες και κενές οι 122, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 63%.

Στη Θεσσαλονίκη σε σύνολο 136 ΜΕΘ, οι 92 είναι καλυμμένες, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 67%. Για ασθενείς με κοροναϊό υπάρχουν 83 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές, που σημαίνει ότι η πληρότητα αγγίζει το 80%.

Για την Αττική έχουμε στο σύνολο 359 ΜΕΘ στις οποίες 299 ασθενείς νοσηλεύονται, που σημαίνει ότι η πληρότητα βρίσκεται πάνω από 83%. Για τον κοροναϊό υπάρχουν 140 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 41 είναι κενές καθώς νοσηλεύονται 99 ασθενείς, με την πληρότητα να ξεπερνά το 70%.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης αφορούν την εικόνα στα νοσοκομεία της χώρα μέχρι και χθες, Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου.

Η απάντηση στον Γιαννάκο

Πριν παραθέσει τα στοιχεία για τις ΜΕΘ, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης έδωσε και μια έμμεση απάντηση στην καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, ότι ασθενείς μένουν εκτός ΜΕΘ.

Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στα όσα είπε ο κ. Γιαννάκος, ο κ. Κοντοζαμάνης υποστήριξε:

«Θεωρώ αδιανόητο ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι μένουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ. Όποιος ισχυρίζεται τέτοια πράγματα, τότε δεν έχει καμία σχέση με το Σύστημα Υγείας και βεβαίως αυτά που διατυπώνει είναι ψέματα και συκοφαντίες. Μειώνει την προσπάθεια την οποία καταβάλουμε όλοι, η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ και βεβαίως προσβάλει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, όλο το προσωπικό που δίνει τη μάχη. Και θέλω να είμαι σαφής: Η διασωλήνωση είναι μια ιατρική πράξη. Για την οποία αποφασίζει ο γιατρός, όχι το υπουργείο Υγείας. Είναι καθαρά ιατρική πράξη. Ας αφήσουμε την ιατρική κοινότητα να κάνει τη δουλειά της.»

Η καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

Στην καταγγελία ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας μας την παρούσα χρονική στιγμή θυμίζει την Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

«Το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του. Αυτό φαίνεται με δύο αποφάσεις της κυβέρνησης: Αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80%, άνθρωποι που περιμένουν να μπουν χειρουργείο δύο χρόνια, τώρα υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για τη ζωή τους, αν δεν έχουν χρήματα να πάνε ιδιωτικά. Ακόμα και έκτακτα θα αναβάλλονται, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες γενικές κλίνες ΜΕΘ. Δεύτερον, μετατρέπουν τις γενικές κλίνες ΜΕΘ σε ΜΕΘ κοροναϊού. Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή υπήρχαν 30 κλίνες κενές, που γέμισαν το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα έτρεχε στη Θεσσαλονίκη ο Κικίλιας και μετέτρεψε σχεδόν όλες τις ΜΕΘ σε ΜΕΘ κοροναϊού», είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ο κ. Γιαννάκος.

Αναφορικά με την αναβολή των τακτικών χειρουργείων, ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ επισήμανε ότι «αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί υπάρχουν άνθρωποι στη λίστα αναμονής πάνω από 2 χρόνια και δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα να κάνουν τα χειρουργεία αυτά ως εκ τούτου και η υγεία τους θα επιβαρυνθεί αλλά και οι ίδιοι αν έχουν και λιγοστά χρήματα θα αναγκαστούν να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα για να τα κάνουν».

Αναφερόμενος στα περιστατικά covid στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, σημείωσε: «Εκτιμάμε ότι είναι πάνω από 350. Χθες με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι και από την Αλεξανδρούπολη είναι 4 γιατροί και 4 νοσηλευτικό προσωπικό που νοσούν, στο ΑΧΕΠΑ έχουν φτάσει στα 40 άτομα, στον Ευαγγελισμό είναι 20, στο Σωτηρία 14 είναι πάρα πολλά τα περιστατικά, είναι πάνω από 350 αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και τα μέτρα είναι προληπτικά».

«Θα πρέπει δηλαδή να κάνουμε τακτικά test στο προσωπικό, θα πρέπει να βελτιώσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας μάσκες, γάντια και να ισχύσει η καραντίνα που δεν ισχύει λόγω έλλειψης προσωπικού», υπογράμμισε ο ίδιος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr