Με τη μορφή που κανένας δεν ήθελε να αντικρίσει, το μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού έφτασε πλέον και στην Ελλάδα.

Ηχησε ξανά ο νέος συναγερμός, κινητοποιήθηκε η Πολιτική Προστασία, αναζητήθηκαν όσοι ήρθαν σε επαφή με τους τέσσερις φορείς του ιού που έφτασαν αεροπορικώς στην Ελλάδα από την Βρετανία. Η σύντομη προϊστορία του μεταλλαγμένου ιού, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Η ξαφνική εμφάνισή του σε κάθε γωνιά της ευρωπαϊκής ηπείρου, μοιάζει με το τρίτο κύμα. Που πάντα είναι πιο επώδυνο από το προηγούμενο.

Στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της εξάπλωσής του, ο ιός επέλεξε να μην αδρανοποιηθεί με τον ίδιο ξαφνικό τρόπο που άρχισε να μολύνει πριν μερικούς μήνες τα πρώτα ανθρώπινα κύτταρα. Ενεργοποιώντας μία αρχέγονη διαδικασία που διευκολύνει την ταχύτερη επιμόλυνση των ξενιστών του, διασπώντας κάθε απόπειρα εξόντωσής του από το ανοσοποιητικό σύστημα, τις φαρμακευτικές αγωγές, ή το εμβόλιο, ο ιός μεταλλάσσεται και αρχίζει να πλήττει με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα τις ανθρώπινες κοινότητες.

Ο μεταλλαγμένος κοροναϊός, που τα ίχνη του αναφέρθηκαν σε ολοένα και περισσότερες χώρες, σε χώρες που μάλιστα γειτονεύουν με την Ελλάδα όπως η Κύπρος και η Τουρκία, πυροδοτεί το αίσθημα φόβου και ανησυχίας καθώς δείχνει να αντιλαμβάνεται τις Κερκόπορτες στα φράγματα ανοσίας που επιχειρήθηκαν να στηθούν σε όλο τον κόσμο μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού. Είναι η μετάλλαξη αυτή που προσλαμβάνει ο ιός την ώρα που οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ένωσαν τα χέρια δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, στο όραμα μίας νέας εποχής, αλλά και την ώρα που η κάνουλα ροής των θαυματουργών εμβολίων, στερεύει στο πλέον καθοριστικό μεταίχμιο.

Πολλοί επιστήμονες συνηγορούν πως αυτό το νέο κύμα διασποράς και ταχύτατης μετάδοσης συνιστά ουσιαστικά το τρίτο κύμα πανδημίας που φέρνει τον ιό με μεταλλαγμένη όψη, και εξίσου, αν όχι περισσότερο φονικό από πριν, απέναντι και μέσα σε κάθε άνθρωπο.

Πληθαίνουν οι χώρες στον κόσμο και στην Ευρώπη που αναφέρουν τη μετάλλαξη του ιού. Η ανησυχία για το εύρος της διασποράς, είναι έκδηλη και στην Ελλάδα κυρίως μάλιστα που μία μικρή θάλασσα χωρίζει σαν αμυντική τάφρος τα δεκάδες κρούσματα που εμφανίστηκαν στην Τουρκία και την Κύπρο. Ο μεταλλαγμένος ιός, αόρατος στα ανθρώπινα μάτια και αθόρυβος στα ανθρώπινα αυτιά, επιτίθεται προτού οι γέφυρες πάνω από τις τάφρους σηκωθούν. «Η παραλλαγή του κορωνοϊού που εμφανίστηκε έχει αλλάξει τις ισορροπίες και μας δείχνει πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο», παρατήρησε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Και είναι αυτή η συγκυρία που προσδίδει για διάφορους επιστήμονες στη νέα διασπορά τη διάσταση του τρίτου κύματος αφού οι άμυνες εξασθένισαν σε κάθε χώρα ενώ τα αεροπλάνα με τα εμβόλια σταμάτησαν τα πυκνά τους διασυνοριακά και διηπειρωτικά δρομολόγια. Δεν ξεκινάμε από την αρχή. Δεν ξεκινάμε με άδεια νοσοκομεία. Οχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε κάθε χώρα. Στην Βρετανία με 57.000 κρούσματα κάθε μέρα.

Στην Ιταλία, στην Γαλλία με πάνω από 20.000 κρούσματα καθημερινά, στην Ιταλία, στη Δανία των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων όπου εντοπίστηκαν 86 περιπτώσεις του μεταλλαγμένου ιού. Παντού τα νοσοκομεία καταρρέουν, παντού οι ΜΕΘ είναι γεμάτες παντού η κούραση και η απόγνωση σε γιατρούς και νοσηλευτές έχει υπερβεί τα όρια. Ο νέος μεταλλαγμένος ιός γίνεται πιο επικίνδυνος όσο τα εμβόλια δεν φτάνουν σε κάθε σπίτι με ταχύτητα γρηγορότερη από τον ρυθμό αλλοίωσης των δομικών λίθων των ανθρώπινου οργανισμού, των κυττάρων του. Ο ιός ανοίγει τον κύκλο της ζωής του, δεν τον κλείνει.

Επιστήμονες στο Imperial College στην Αγγλία διαπίστωσαν ότι η μετάδοση της νέας μετάλλαξης του ιού τριπλασιάστηκε κατά το lockdown του Νοεμβρίου ενώ η προηγούμενη έκδοση του ιού μειώθηκε κατά ένα τρίτο. Τα κρούσματα Covid-19 έχουν αρχίσει να αυξάνονται γρήγορα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος και ο αριθμός τους έσπασε νέο αρνητικό ρεκόρ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Τα πρώιμα αποτελέσματα μάλιστα, έδειξαν ότι ο ιός εξαπλώθηκε πιο γρήγορα μεταξύ των παιδιών κάτω των 20 ετών, ιδιαίτερα σε παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα πρώιμα δεδομένα συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown του Νοεμβρίου όπου τα σχολεία ήταν ανοιχτά και οι δραστηριότητες του ενήλικου πληθυσμού ήταν πιο περιορισμένες. Βλέπουμε τώρα ότι ο νέος ιός έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητά του σε όλες τις ηλικιακές ομάδες» ανέφεραν οι επιστήμονες.

«Οι παραλλαγές του ιού υπάρχουν από την αρχή της πανδημίας και είναι προϊόν της φυσικής διαδικασίας με την οποία οι ιοί αναπτύσσονται και προσαρμόζονται στους ξενιστές τους καθώς αναπαράγονται» τόνισε ο καθηγητής Lawrence Young, του Πανεπιστημίου Warwick, και πρόσθεσε:

Οι περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις δεν έχουν καμία επίδραση στη συμπεριφορά του ιού, αλλά πολύ περιστασιακά μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει ή/και να γίνει πιο ανθεκτική στην ανοσοαπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καταλάβουμε γιατί η μετάλλαξη εξαπλώνεται τόσο γρήγορα.

Το καμπανάκι για την Ελλάδα άρχισε να χτυπά μέρες αλλά όταν η νέα μετάλλαξη εμφανίστηκε στην Τουρκία και την Κύπρο, όλοι κατάλαβαν ότι ήταν θέμα χρόνου να παρατηρηθεί και στη χώρα μας. Στην Κύπρο εντοπίστηκαν 12 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κοροναϊού.

Ακολουθώντας τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) σχετικά με το νέο στέλεχος του ιού, το οποίο είχε αρχικά ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου προχώρησε, μέσω του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής της χώρας, σε εξειδικευμένο έλεγχο δειγμάτων από άτομα που αφίχθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν διαγνωσθεί θετικά στον ιό.

Συγκεκριμένα, απεστάλησαν στο ΙΝΓΚ όλα τα θετικά δείγματα των αφιχθέντων από το Ηνωμένο Βασίλειο από τη μέρα που η Βρετανία ανακοίνωσε την ύπαρξη του νέου στελέχους στη χώρα (20 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι 15 μέρες πριν). Από τα 19 δείγματα της περιόδου 6-20 Δεκεμβρίου 2020 που εξετάστηκαν, στα 12 εξ αυτών εντοπίστηκε το νέο στέλεχος του ιού.

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα ήδη είχαν αρχίσει να ανησυχούν πριν την εορταστική περίοδο. Γιατί ήξεραν πως οτιδήποτε συμβεί θα φανεί πολύ αργότερα, ακόμα κι αν εμφανιζόταν το μεταλλαγμένο στέλεχος θα υπάρχει μία νεκρή περίοδος τουλάχιστον 10 ημερών όπου κανείς δεν θα ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει.

«Δέκα μέρες μετά την Πρωτοχρονιά θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και ιδίως τι γίνεται στην Αττική. Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και οι επιδημικές εκρήξεις συμβαίνουν σε μια εβδομάδα δεν μας προειδοποιούν», ανέφερε ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

«Βρισκόμαστε στην κατάσταση του φόβου. Φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία. Και ιδίως φοβόμαστε τι γίνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ξέρετε ότι όταν ένας ιός διασπείρεται, διασπείρεται βουβά. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, είναι κάτω από τα ραντάρ της επιδημιολογίας, κι ό,τι βλέπουμε το βλέπουμε 15 μέρες μετά. Φοβόμαστε λοιπόν  τι θα δούμε στα μέσα Ιανουαρίου, αν όντως έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά,  αν υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr